Zdravlje

Zdravlje

Može li losos sačuvati vašu kožu?

Ako ljetni odmor provodite upijajući sunce, najbolje zaštita (nakon zaštitnog faktora) mogla bi biti hrana na tanjuru vaše večere. Naime, zdrave omega-3 kiseline u masnim ribama mogu ojačavaju zaštitni sloj kože koji štiti od štetnog UV zračenja.

Pokazali su to i rezultati istraživanja u kojoj je sudjelovalo više od 1.100 Australaca. Znanstvenici su proučavali njihove prehrambene navike kroz pet godina. Ispitanici koji su svaki tjedan jeli malo više od 140 grama ribe bogate omegom-3 – poput lososa i tune – smanjili su svoj rizik za razvoj pretkancerognih oštećenja kože za gotovo 30 posto.

ribaOštećenja pod nazivom aktinska keratoza, čest su znak kroničnog oštećenja uslijed pretjeranog izlaganja suncu. Ona se mogu razviti u rak kože ako ih se na vrijeme ne liječi.

Znanstvenici vjeruju kako se omega-3 masne kiseline ponašaju poput štita koji čuva stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Stoga, kad iduće ljeto krenete na plažu, ne zaboratite ponijeti sredstvo s visokim zaštitnim faktorom, šešir i obaviti rezervaciju u restoranu koji poslužuje plodove mora.

Donosimo još neka obećavajuća otkrića o hrani koja pogoduje zdravoj koži:

  • Istraživači su povezali konzumaciju hrane bogate vitaminom C (poput naranči, rajčica i jagoda) s mladenačkim izgledom kože. Mladenački efekt vitamina C možemo zahvaliti njegovim antioksidativnim svojstvima koja pomažu u zaštiti od ultraljubičastog zračenja i njegovoj ulozi održavanja čvrstoće kože putem sinteze kolagena.
  • Studija u kojoj je sudjelovalo 177 muškaraca i žena je otkrila kako osobe koje konzumiraju prehranu bogatu maslinovim uljem, povrćem i grahoricama imaju manje bora od osoba koje konzumiraju punomasne mliječne proizvode i crveno meso.
  • Njemački su pak znanstvenici dokazali da konzumiranje umaka od rajčice bogatog antioksidantom likopenom (2 i pol žlice dnevno kroz 10 tjedana) smanjuje sunčeve opekline za 40 posto.
  • Znanstvenici tvrde da beta karoten može u očuvanju mladenačkog izgleda čišćenjem slobodnih radikala koji doprinose starenju kože. Dobri izvori ovog nutrijenta uključuju slatki krumpir, mrkvu, dinju i lisnato povrće.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo