Zdravlje

Zdravlje

Možemo li glasnim pričanjem ili pjevanjem širiti koronavirus? Evo što struka kaže

Kihanje i kašljanje znamo da je opasno, ali što s pjevanjem, glasnim govorom i deranjem? Evo što kažu stručnjaci.

Čini nam se da su sve informacije već na raspolaganju, ali toliko je stvari koje o ovom virusu ne znamo. Ono što je sigurno –  širi se kao požar! Brojke su pred nama, ali direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Robert Redfield smatra da je stvarna brojka viša za 8 posto.

Najvažnija stvar za razumjeti o ovom virusu je kako se širi

Poput gripe, on se širi kihanjem i kašljanjem, ali neki se stručnjaci boje da se zaraziti možete pričanjem ili pjevanjem, pa čak i ubrzanim disanjem.

Sva su istraživanja nova, učimo kako letjeti avionom izgraditi ga u isto vrijeme, navodi Teresa Murray Amato, šefica hitne medicine u bolnici na Long Islandu.

Što predstavlja prijetnju?

Znamo za kašalj i kihanje, no može li pričanje raspršiti čestice virusa po zraku? Moguće je, ali poput mnogih drugih stvari nema dokaza, ipak postoji jedno istraživanje koje ukazuje na činjenicu da što glasnije osoba govori, više se čestica raspršuje u zrak. Možda je najgora informacija da one u zraku mogu ostati od 4 do 14 minuta. Studije također dokazuju kako je maska i u ovom slučaju najbolja zaštita.

Što morate znati o cinku te vitaminima C i D u borbi protiv COVID-a 19?

Je li pjevanje opasno?

I pričanje i pjevanje, uz navijanje ili deranje su varijacije iste teme, dodaje dr. Schaffner: “U pitanju je uobičajena stvar, ako se derete ili pjevate, jasno je da puno više i jače dišete, a isto tako vaš je izdah puno snažniji pa se čestice lakše šire prostorijom.“

Je li sigurno biti na otvorenom?

Svi dokazi upućuju da je: „Ovaj se virus najlakše širi ako puno vremena provodite u zatvorenom prostoru. Ako ste vani, gdje puše vjetrić, virus se ne širi tako lako.“ Dodaje Schaffner.

Visoke temperature također igraju ulogu, vlaga uz UV zrake su loša vijest za virus jer im je „životni“ vijek tako ograničen.

OCD također nudi listu pitanja koja si trebate postaviti ako izlazite iz kuće:

 • Je li virus prisutan u mojoj zajednici?
 • Gdje se može nabaviti hrana od lokalnih proizvođača?
 • Hoće li me moje aktivnosti staviti u rizičnu skupinu?

Ovo su ključne razlike između platnenih i kirurških maski – koja je bolja za vas?

Podsjetimo se i na simptome infekcije

 • kašalj
 • povišena tjelesna temperatura
 • dispneja
 • nedostatak zraka
 • nagli gubitak mirisa okusa ili promjenu okusa
 • umor
 • bol u mišićima
 • glavobolja
 • bolno grlo
 • proljev
 • mučnina ili povraćanje

Platnena maska se mora prati nakon svake upotrebe

Donosimo tri, od strane stručnjaka potvrđena, dobra načina za dezinfekciju vaše maske.

Pranje u mašini za rublje

Ako imate perilicu za pranje i sušenje veša, to je odličan način za sterilizaciju maske. Nakon svake uporabe, svoju masku stavite u vrećicu za pranje rublja kako se tijekom pranja ne bi potrgale elastične vezice maske.

Prati ih možete uz pomoć praška za rublje i vruće vode. Na visokoj temperaturi osušite masku. Ova se ista metoda treba upotrebljavati za bilo kakve materijale kojima prekrivate lice, šalove i marame.

Pranje u sudoperu

Ako nemate pristup perilici za pranje rublja, možete ju sterilizirati u sudoperu! Ostavite ju da stoji u vrućoj vodi 5 minuta, u koju ste prethodno dodali tekućinu za pranje posuđa. Masku je potrebno potpuno osušiti prije korištenja.

Dezinficirajte masku u pećnici

Ako ništa od ovoga vama ne odgovara,  masku možete dezinficirati u pećnici tako da ju u njoj ostavite 30-ak minuta. Pećnicu zagrijete na 70 stupnjeva Celzijevih. Isto možete postići peglanjem maske vrućom peglom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo