Možete li biti alergični na morsku vodu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Možete li biti alergični na morsku vodu?

Iako vrlo rijetka, ova alergija zaista postoji.

Svaki problem nakon kupanja u moru događa se kao odgovor na razne bakterije i klice koje se nalaze u vodi.

Kad se javi reakcija, ona je primarno posljedica IRITACIJE kože na morsku vodu, ne alergije. Iritativne se reakcije na morsku vodu javljaju većinom kod svijetlih, osjetljivih koža, te kod onih koje imaju dijagnozu neke od alergijskih dermatoza poput npr. atopijskog dermatitisa, objašnjava dermatologinja Jelena Meštrović Štefekov

8 trikova za podizanje energije tijekom velikih vrućina

Simptomi reakcije

Simptomi iritacije su uglavnom isti kao simptomi ostalih alergija. No, stručnjaci ističu kako je smanjeno curenje nosa i suzenje očiju. Te se zapravo simptomi:

Očituju crvenilom, svrbežom ili (češće) pečenjem takve iritirana kože, napominje dermatologinja

Posebno pripazite na lokaliziran osip na vratu, rukama, trbuhu, leđima. I u početku se javlja na jednom mjestu, a onda raste i na šire područje kože, dok ne prekrije cijelo tijelo. Naravno, liječnici objašnjavaju da često takvi simptomi nestaju nekoliko sati nakon izlaganja alergenu. Također, kod osoba sa suhom kožom lako se primjećuje iritacija kože u smislu pucanja i suhih područja koja je potrebno mazati hidratantnim kremama.

10 čudnih znakova koji ukazuju na to da ste pod stresom

Prevencija i liječenje reakcije

Kožu nakon kupanja u moru treba otuširati kako bi se uklonili ostaci soli te namazati neutralnom kremom. To je ujedno i prevencija neke sljedeće iritativne reakcije. Obično se nakon nekoliko dana koža privikne na nove ‘morske’ uvjete i do kraja ljetovanja miruje, bez tendencije iritaciji. To je dijelom posljedica UV sunca koje djeluje protuupalno. Koža općenito voli sinergiju sunca i mora, naravno, ukoliko je umjerena, tako da se čak i iritativne reakcije na more vrlo brzo povuku, objasnila je dermatologinja Meštrović Štefekov

Oprez! Znate li što je suho utapanje i zbog čega je opasno?

Također, mnogi stručnjaci napominju da nakon svakoga kupanja skinete kupaći kostim i odjenete nešto suho. Vlaga potiče širenje i rast bakterija koje vode do raznih infekcija pa tako osipi i svrbeži mogu biti uzrokovani upravo zbog toga. Kupaći kostim odmah nakon toga operite kako biste isprali s njega sol i zaostale bakterije. Osobe sa suhom kožom ljeti bi trebale što češće nanositi hidratantnu kremu kako bi koža bolje disala i bila osvježena te to ublažiti razne reakcije i isušivanje.  

Zašto je mast oko srca opasna i koja skupina ljudi je ugrožena?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo