Zdravlje

Zdravlje

Muči vas alergija? Potražite pomoć!

Iako se reakcije na alergene može javiti u bilo kojem periodu čovjekova života, alergije ipak najčešće pogađaju djecu i mlade te su većinom nasljedne. Simptomi alergije mogu varirati od blagih do teških, ali i po život opasnih.

Koji su najčešći alergeni?

Alergene razlikujemo prema mjestu kontakta i ulaska u organizam, a dvije najveće skupine alergena svakako su inhalacijski (udisajni) alergeni te nutritivni alergeni (oni koje unosimo putem hrane).

Grinje iz prašine, životinjska dlaka, perje, pelud, trava, stabala i korov spadaju u skupinu inhalacijskih alergena, dok je u 90 posto slučajeva alergije na hranu riječ je o reakciji na kravlje mlijeko, jaja, proizvode od soje, orašaste plodove (pogotovo lješnjak i kikiriki), pšenicu, školjke, ribe i rakove.

Prepoznajte simptome alergijske reakcije

Simptomi se mogu znatno razlikovati u brzini nastanka i intenzitetu, pa se tako mogu razviti unutar nekoliko dana, ali i imati jako brzi tijek, kada dolazi do jake reakcije organizma na alergene tj. do anafilaktičke reakcije. Tada se pojavljuju simptomi poput pada tlaka, gušenja, oticanja sluznice dišnih putova, usta i jezika te na kraju plućnim edemom, nakon čega je obavezna liječnička brza intervencija kako ne bi došlo do smrtnog ishoda.

Liječenje alergija

Svi koji pate od alergijskih reakcija znaju da se s alergijom mora naučiti živjeti jer za nju lijeka nema. Stanje se može držati pod kontrolom pažljivom i redovitom uporabom lijekova te izbjegavanjem alergena. Terapija se određuje ovisno o jačini simptoma alergijske reakcije organizma i o samoj vrsti alergije.

Ako i vas muči neki oblik alergije, obratite se stručnom osoblju poliklinike Synlab za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku, gdje se možete testirati na više od 700 različitih alergena. Nalazi se dobivaju najkasnije za tri tjedna. Alergijska osnovu bolesti u poliklinici Synlab provjeravaju i potvrđuju određivanjem ukupnih IgE antitijela u krvi, a rezultat kožnog testa upotpunjuje se nalazom specifičnih IgE antitijela na određeni alergen.

Do kraja travnja 2015., Synlab Hrvatska svim svojim pacijentima daruje 20 % popusta na pretragu određivanja ukupnog IgE.

Laboratorije poliklinike Synlab potražite na ovim adresama:

  • Bukovčev trg 4, Zagreb centrala

  • Petrovaradinska 1, Zagreb zapad – NOVA LOKACIJA

  • Zagrebačka 68, Velika Gorica

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo