Zdravlje

Zdravlje

Muči vas gastritis? Gastroenterologinja savjetuje kako si najbolje pomoći

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Bolovi u želucu i probavne tegobe najčešći su poremećaji s kojima se susreću liječnici obiteljske medicine i specijalisti gastroenterolozi.

Brojni su razlozi zašto se spomenuti problemi javljaju, a često se ubrajaju u bolesti modernog i stresnog načina života. Jedna od “najpopularnijih” bolesti probavnog sustava je gastritis, a cijenjena internistica i gastroenterologija, prim. dr. Sadika Biluš, vlasnica Poliklinike Tomi, napominje da je zapravo riječ o bolesti koju gotovo svi imamo, samo što je netko uspije svladati, primjerice prehranom.

Organizam sam traži terapiju

“Kiselina ovisi o spolu, dobi i genetskoj predispoziciji. Lučenje kiseline može biti i ​​povećano​, ali da osoba ne osjeti nikakve simptome. Onima koje muči gastritis savjetujem da jedu nekoliko obroka u danu. Najbolji su lijekovi oni koji neutraliziraju kiselinu, tj. antacidni lijekovi, a da je hrana najbolji antacid, potvrđuje i činjenica da se osoba često budi noću zbog kiseline s neopisivom željom za hranom. Upravo tako organizam sam traži terapiju. Nikako se ne treba u ovom slučaju posezati za masnom, ljutom, kiselom hranom ili duhanom, kavom i alkoholom. Mliječni proizvodi zbog velike količine kalcija mogu izazvati pove​ćano lučenje kiseline, ali u malim količinama oni nisu štetni. Kad gastritis “napadne”, najbolje je posegnuti za krekerom ili laganim namazom. U slučaju čira preporučuje se također lagana i mediteranska prehrana.” pojašnjava liječnica. 

Kardiolozi otkrivaju 25 nevjerojatnih načina na koji paze na tlak i štite svoje srce

Bolovi kod gastritisa često nisu intenzivni, a bolest je opasna jer vodi do ulkusne bolesti, tj. stvaranja čira u želucu, odnosno čira na dvanaestercu, koji je manje opasan od onog na želucu jer nikada ne prelazi u maligni oblik. Ove dvije bolesti imaju vrlo slične uzroke i simptome te ih je teško razlikovati samo na temelju kliničke slike, nego su za preciznu dijagnozu potrebni endoskopija ili rendgensko snimanje. 

“Čir na želucu uvijek se mora izliječiti i kontrolirati tako da se svake godine najmanje jednom napravi gastroskopija. Uvijek se bojim kad kod pacijenta pronađem čir pa smatram da je u tom slučaju obvezna biopsija, čak i ako je riječ o jako maloj tvorevini, kako bi se vidjelo što lezija sadržava, ima li kakve naznake za malignitet. Jedna od komplikacija kod čira je i krvarenje koje pak može dovesti do smrti pacijenta u roku od sat vremena. Brza reakcija liječnika je ključna.” napominje prim. Biluš te dodaje da se za dijagnozu čira ili gastritisa mora napraviti gastroskopija i biopsija na infekciju bakterijom Helicobacter pylori (H. Pylori).

Osjećaj pečenja, odnosno žareća bol u predjelu abdomena, najčešći je simptom čira na želucu i najlakši način da ga se prepozna. Za razliku od čira, rak ne “boli” jako dugo.

“Nažalost, rak ne boli jako dugo, a od najprimjetnijih simptoma mogla bih navesti ono što ja zovem “kopnjenjem” – gubitak apetita, kilograma, snage… ” ističe liječnica te dodaje da je za one koji imaju genetske predispozicije za razvoj ovih bolesti obvezno nakon 40. godine jednom godišnje ići na preventivne preglede, ultrazvuk i gastroskopiju.

Edukacija je pozitivan trend

“U liječenju bolesti želuca i crijevnih bolesti trendovi su kao i u svim granama medicine – nove pristupačne pretrage, zatim korištenje ikonoloških i bioloških lijekova, pametnih lijekova. Edukacija je još jedan pozitivan “trend” vezan za prevenciju razvoja bolesti. Potrebno se pridržavati nacionalnih programa i smjernica koje postoje za gotovo svaku bolest. No bez obzira na sav trud stručnjaka i sva upozorenja vezana za zaštitu zdravlja, broj oboljelih od raka debelog crijeva je u porastu! Broj dijagnosticiranih karcinoma želuca ipak je u padu, ali tu je i rak gušterače koji je u porastu pa je danas incidencija 20 na 100.000 stanovnika… Rak gušterače teško se dijagnosticira, ali vrlo se lako vidi na preciznom pregledu ultrazvukom. Stoga ponavljam, važno je napraviti sve preglede na vrijeme, preventivno, prije pojave bolesti” objašnjava liječnica te dodaje da je jednako važno i odazivati se na pozive na preglede u sklopu programa nacionalnih borbi protiv raka kolona, cerviksa maternice, karcinoma prostate i dojke, a i raka gušterače koji je na petom mjestu po smrtnosti u Hrvatskoj.  

8 upozoravajućih simptoma da nešto nije u redu s vašom jetrom

Iako je liječnica, nije stroga u prepisivanju prehrane i smatra da bolesnik sam mora i može vidjeti što mu škodi. Tako na primjer osoba koja boluje od celijakije može sama prema simptomima primijetiti da ne podnosi pšenicu, ječam i raž.

Tko pak ima problema s probavljanjem laktoze, osjetit će posljedice na crijevima. Za svaku bolest postoji i određena dijeta koju je uvijek dobro pratiti, ali najbolji je savjet pridržavati se onoga za što sami prepoznajemo da nam čini dobro. 

“Crijeva i želudac vrlo su važni organi, mogu tvrditi da čine jedan veliki endokrini sustav i malo ljudi zna koliko se hormona i fermenata luči u crijevima. Ako su bolesna crijeva, organizam je imunološki potpuno krahirao i nema nikakve zaštite. “zaključuje prim. Biluš te naglašava da odlazak na gastroskopiju i kolonoskopiju nećete pamtiti kao težak pregled ako ga obavite kod liječnika koji je vrhunski stručnjak.​

Čak 50 posto svih gastroenteroloških bolesnika pati od sindroma iritabilnog crijeva

Dr. Biluš pojašnjava da iako se gastritis često spominje kao najčešća gastroenterološka smetnja, on to nije! Postoji sindrom iritabilnog crijeva (kolona) koji se javlja kao nelagoda uz određen stupanj anksioznosti, uz grčeve praćene preznojavanjem, mučninom, povećanom kiselinom i nekad ubrzanim pražnjenjem crijeva. Zanimljivo je da je ta bolest zastupljena gotovo kod 20 posto opće populacije, a 50 posto svih gastroenteroloških bolesnika pati od sindroma iritabilnog crijeva. Da bi se postavila dijagnoza, moraju se isključiti i druge bolesti, popust gastritisa. Uzrokuju ga mnogi faktori poput psihološkog stresa, faktora iz okoline, hrane, nesanice i povišene kiseline. Također je korisno zdravo se hraniti i biti fizički aktivan. U liječenju ovog sindroma koriste se spazmolitici, antidijaroici, a ponekad i antidepresivi.

Razgovarala: Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo