Muči vas probava? Imamo odgovore liječnika na 5 najčešćih pitanja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Muči vas probava? Imamo odgovore liječnika na 5 najčešćih pitanja

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima koji vas muče u vezi probavnog sustava. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Bolovi u trbuhu kod djece

Vaše pitanje: Imam kćer staru 9,5 godina. Prije otprilike četiri tjedna su počeli bolovi u trbuhu. Imala je problema sa stolicom (ponekad ne bi mogla kakati, a ponekad bi imala jake grčeve). Bol bi se znala javiti i u predjelu želuca. To je bilo svakodnevno i po više puta na dan. Mislila sam da se to javlja kao posljedica treme pred nastup na natjecanju i sl. No simptomi su se i dalje nastavili i kad više razloga za tremu nije bilo. Napravili smo nalaz stolice na Helicobacter pylori i patogene crijevne nametnike. Oba nalaza su bila negativna. Što bi to moglo biti? Doktorica opće prakse nas je uputila na pregled kod pedijatra gastroenterologa no termin koji smo dobili je 17.7.2015. Molim Vas za mišljenje te bi li trebali požuriti s pregledom pa makar morali to obaviti i u privatnoj praksi. Pozdrav!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Dijagnosticiran mi je kronični gastritis! Pazim na prehranu, ali bolovi u želucu ne prestaju…

Vaše pitanje: Imam 27 godina i već 13 godina probleme sa želucem. Zadnjih par godina povremeno imam izražene bolove u želucu, mučninu, grčeve, nakon kojih ponekad dolazi i do povračanja, minimalno deset puta tijekom par sati. Prije osam mjeseci radila sam gastroskopiju te mi je dijagnosticiran kronični gastritis. Sluznica duodenuma histološki je uredne arhitekture, u lp infiltrati mononukleara, Helicobacter negativan. Antitijela na tkivnu transglutaminazu  (IgA-tTg) rezultat 0.5, antigliadinska antitijela (AGA-IgA) rezultat 0.2. Pazim na prehranu, jedem manje a češće, međutim, i dalje imam tegobe sa želucem. Koju terapiju trebam primjeniti i mogu li moje tegobe biti uzrokovane padom imuniteta?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Proljev pet minuta nakon jela!

Vaše pitanje: Poštovani, imam 22 godine i veliki problem koji se tiče probavnog sutava. Čim nešto pojedem odmah ili u roku od pet do deset minuta idem hitno na WC i imam proljev. To nije svaki dan iako jedem identičnu hranu. Jedan dan sve OK, sljedeća dva problem, a što se tiče boli je nemoguć i ne može se izdurati. Išla sam kod dva doktora i pila sam tablete protiv proljeva, ali mi to nije ništa pomoglo. To već traje oko šest mjeseci. Koji je najbolji lijek za to, postoje li neke tablete za probavu? Unaprijed hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Helicobocter pylori

Vaše pitanje: Dobar dan! Prije malo više od mjesec dana sam otkrila da imam Heliobacter pylori bakteriju i dobila sam antibiotike (sedam dana), Ranisan, Controloc 40 (28 dana) i pritom sam se držala dijete. Jučer sam poslije večere opet osjetila istu bol u trbuh. Je li moguće da to nisam izliječila ili je to normalno, pa je potrebno još vremena dok se to još ne vrati na normalno? Hvala!

Hemoroidi: 5 pitanja koja vas najčešće brinu

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Ulcerozni kolitis i Helicobacter pylori

Vaše pitanje: Moja bolest je ulcerozni kolitis kojeg imam već dvije godine. Oštećeno mi je debelo crijevo u dužini od 40 cm, a na dubini od 25 cm imam vijenac hemoroidnih čvorića. Od 2008. godina mi se ne smiruje potpuna upala. Zadnji nalaz kolonoskopije je bio 2009. godine, za patologiju nije bilo potrebe. Pazim na prehranu, ne pijem i ne pušim od lijekova trošim Salofalks 3×2 na dan, ali rezultati nisu baš za pohvaliti. Ima li neki drugi lijek koji bi imao bolje djelovanje i koji bi mi vi preporučili? Drugo pitanje je kronični gastritis. Pregledom mi je pronađena Helicobacter pylori, pijem omeprazid i dok ga pijem dobro je, ako prestanem jedan dan, odmah problemi. Veliko hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo