Zdravlje

Zdravlje

Muči vas visoki krvni tlak? Ove bi vam 3 stvari mogle spasiti život

Shutterstock

Zbog povišenog krvnog tlaka morate biti zabrinuti – ne naziva se bez razloga tihi ubojica…

Iako često neće odavati simptome, ima iznimno negativan utjecaj na zdravlje, a radi se o jednom od velikih uzročnika smrtnosti u cijelom svijetu, a glavni je uzročnik i za razvoj bolesti srca, te povećava šanse da će se kod vas razviti demencija i bolesti bubrega.

Skoro su sve smrti i bolesti od visokog krvnog tlaka lako se mogu spriječiti samo što većina ljudi ništa oko toga ne poduzima, a statistika kaže kako samo jedna od 4 osobe svoje stanje drži pod kontrolom.

Kardiolog R. Todd Hurst, otkriva koja su to tri važna načina pomoću kojih svoje stanje možete držati pod kontrolom, ali si i spasiti život

Čuvar zdravlja: Ovo je 6 najvažnijih dobrobiti magnezija

1. Morate znati svoje brojke

Ako je moguće, provjerite svoje stanje kod kuće, a aparati koji danas postoje su jako kvalitetni i možete im vjerovati. Iako je lako vjerovati brojkama koje će izmjeriti vaš liječnik na pregledu, one mogu biti i netočne. Redovito provjeravajte stanje tlaka kod kuće, a iznimno je važno da sjedite u miru 5 minuta prije nego ga izmjerite, a tim ćete podacima uvelike pomoći liječniku na kontroli, a on će biti u mogućnosti pronaći i najbolji lijek za vas. Recite liječniku koliko često mjerite tlak i kada.

Ispraznite mjehur prije mjerenja i pričekajte najmanje 30 minuta nakon vježbanja, popušene cigarete ili popijene kave.

2. Osvijestite što kod vas uzrokuje porast tlaka

Ako vam stalno curi voda iz umivaonika, nećete problem riješiti tako da stavite krpu. Prije svega ćete zatvoriti pipu. Ista se logika može primijeniti kod kontrole tlaka. Ako poznajete uzrok, najbolja je stvar eliminirati ga.

Uobičajeni uzroci visokog krvnog tlaka su:

  1. Sjedilački način života  – čak će i umjerena aktivnost pomoći
  2. Konzumacija procesuirane hrane – posebno ako je puna soli
  3. Nezdrava tjelesna težina – gubitak samo 5 ili 10 posto tjelesne mase može sniziti krvni tlak jednako ili više od lijekova
  4. Pretjeran unos alkohola – više od jednog alkoholnog pića u danu može utjecati na porast tlaka
  5. Apneja u snu – stručnjaci procjenjuju kako 30 – 50 posto osoba koje muči krvni tlak pate i od apneje u snu.
  6. Primarni aldosteronizam – radi se o problemu s hormonima, koji iako rijedak, može utjecati na porast tlaka. Ako ne primjećujete poboljšanje niti uz lijekove, razgovarajte s liječnikom može li ovo stanje biti uzrok.

Naravno da i genetika može biti odgovorna, ali će liječnik procijeniti koliko vaše stanje ima veze s faktorima nad kojima imate kontrolu.

3. Uzimajte lijekove

Svima je jasno da nitko ne želi piti lijekove, a i liječnici se slažu da treba biti oprezan i dobro znati koje su dobrobiti a koji rizici. Ipak ako vam je tlak uvijek iznad 130/80, čak i ako poduzimate sve mjere, preskakanje lijekova može vas dovesti u veći rizik od infarkta ili moždanog udata. Lijekovi za tlak su djelotvorni, pristupačni i imaju slabe nuspojave, ako ih uopće imaju. Najvažnije je s liječnikom razviti strategiju o tretiranju vašeg stanja.

Najbolje vježbe za osobe s visokim krvnim tlakom

Iako često ne daje simptome, utječe na naše zdravlje i potencijalno može ugroziti život. Ako pratite tri navedena koraka, na dobrom ste putu ka kontroli stanja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo