Zdravlje

Zdravlje

Mučno vam je, a niste trudni? Evo koji su mogući razlozi jutarnje mučnine!

Foto: Shutterstock

Ponedjeljak svima izaziva mučninu, čak i ako svoj posao volite. No, ako vam je jutarnja mučnina svakodnevnica, a znate da niste trudni ili ste muškarac, postoji nekoliko mogućih razloga ove pojave.

Normalno je da nam se pojavi jutarnja mučnina kada je pred nama veliki i važan sastanak, jer su stres i tjeskoba česti uzroci mučnine. Iako se sam pojam jutarnje mučnine najčešće povezuje s trudnicama, Jasminka Nedić, dr. med. specijalist obiteljske medicine i doktorica u Specijalističkoj ordinaciji obiteljske medicine u Slatini, objasnila je kako se s mučninom mogu sretati oba spola bez obzira na dob, a postoji niz razloga koji mogu biti uzroci iste.

– Mučnina je neugodan osjećaj nagona za povraćanje, dok je povraćanje autonomni refleks kojim se silom izbacuje želučani sadržaj kroz usta. Povraćanje ima zaštitnu ulogu jer izbacuje štetne tvari unešene u organizam. Akutna mučnina i povraćanje najčešće je posljedica infektivnog oboljenja ili akutnog trovanja, a kronična mučnina i povraćanje pak mogu biti pokazatelj različitih vrsta bolesti – istaknula je dr. med. Nedić.

Razlozi jutarnje mučnine

Dr. sc. Nedić nabrojala je nekoliko razloga koji mogu dovesti do jutarnje mučnine:

  • Vanjski ili ijatrogeni uzroci mučnine su najčešće različiti lijekovi. Gotovo svi lijekovi mogu uzrokovati mučninu.
  • Pretjerana konzumacija alkohola također je čest uzrok kako jutarnje pa  i cjelodnevne mučnine.
  • Pušači mogu imati uz jutarnji kašalj i mučninu radi kroničnog podražaja želučane sluznice. Konzumacija obilnih večernjih obroka ili ljute i začinjene hrane može biti uzrok jutarnje mučnine.
  • Gastrointestinalni uzroci mogu biti akutni kod različitih upalnih oboljenja probavnog trakta, poput upale slijepog crijeva ili žučnjaka, dok opstruktivne ili funkcionalne bolesti probavnog trakta češće uzrokuju kroničnu mučninu. Uz mučninu, gastrointestinalne bolesti često prate i simptomi poput bolova u trbuhu, neugodnog okusa u ustima ili oslabljenog apetita.
  • Bolesti centralnog živčanog sustava i psihijatrijska oboljenja su nerijetki uzroci mučnine. Tu ubrajamo akutna stanja poput ozljede glave, moždanog udara ili infekcija središnjeg živčanog sustava. Takva stanja obično su praćena i poremećajem stanja svijesti, vrtoglavicom i glavoboljom. Kronične bolesti poput migrene, vrtoglavice, dugotrajni emocionalni, psihički i fizički stresovi vrlo su česti uzroci jutarnje mučnine.
  • Rad u noćnoj smjeni i poremećaj cirkadijalnog, odnosno dnevnog, ritma česti su uzroci različitih somatskih simptoma i znakova među kojima su među češćima osjećaj jutarnje mučnine ili oslabljenog apetita.
  • Neredovit, isprekidan i nekvalitetan san također može uzrokovati jutarnju mučninu.
  • Od hormonskih poremećaja najčešći i najpoznatiji uzrok je trudnoća kod žena. No, pojavljuje se i kod bolesti štitnjače, bubrega, nadbubrežnih žlijezda, paratireoidnih žlijezda mogu isto tako uzrokovati mučninu i povraćanje.

Kako liječiti jutarnju mučninu?

Ako se jutarnja mučnina pojavljuje iz dana u dan, dr. Nedić savjetuje da se što prije pokuša ustanoviti uzrok mučnine ili povraćanja te se adekvatno liječi. U slučaju da dođe do povraćanja, važno je nadomjestiti izgubljenu tekućinu i elektrolite u organizmu.

Ako ne možemo ustanoviti uzrok  potrebno je primijeniti empirijsku terapiju u vidu različitih lijekova koji uklanjanju mučninu i povraćanje. U slučaju dugotrajne jutarnje mučnine bez poznatog uzroka preporučljivo je javiti se liječniku na pregled – objasnila je dr. med. Nedić.

Pročitajte i kako prepoznati prve znakove trudnoće te koje simptome bolesti nikada ne smijete ignorirati!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo