Zdravlje

Zdravlje

Muškarci podupiru rodnu ravnopravnost, ali ju ne provode!

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) završio je trogodišnje istraživanje o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti. Riječ je o prvom istraživanju u RH koje pruža sliku o tome što muškarci misle i čine odnosno daje uvid u kompleksan odnos muškaraca prema rodnoj ravnopravnosti. Prezentacija istraživanja će se održati 14. listopada na međunarodnoj konferenciji “Muškarci i rodna ravnopravnost: Za ravnopravnost je potrebno dvoje”.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina. Ispitanici su odgovarali na pitanja vezana uz djetinjstvo, obiteljski život, zaposlenje, odnose s partnericom, rodnu ravnopravnost, zdravlje, seksualnost, nasilje protiv žena i drugo.

“Ovo istraživanje dio je međunarodnog istraživanja o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti pod nazivom IMAGES – International Men and Gender Equality Survey. Republika Hrvatska je jedna od šest zemalja u kojoj je provedeno. Njegova svrha jest, na temelju uvida u stavove i ponašanja/prakse muškaraca, doprinijeti društvenoj promjeni s ciljem ostvarenja rodne ravnopravnosti”, pojašnjava Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

kRodna ravnopravnost – samo u stavovima, ali ne i u ponašanju

Naša sugovornica ističe kako su rezultati istraživanja pokazali da muškarci podržavaju rodnu ravnopravnost na razini stavova, ali “zaostaju” na razini ponašanja odnosno prakse. Jedini kućanski posao za koji muškarci kažu da ga obavljaju zajedno sa ženama je kupovanje hrane (60 posto slučajeva).

“Iako muškarci izjavljuju da sudjeluju u kućanskim poslovima i brizi oko djece ne možemo govoriti o ravnopravnoj podjeli posla. Također, ne možemo govoriti o ravnopravnosti dok je jedna trećina muškaraca nasilna prema ženama. Pokazalo se da rodna ravnopravnost ima pozitivan učinak na muškarce, odnosno da muškarci s najviše ravnopravnih stavova iskazuju veće zadovoljstvo vezom s partnericom i manje su skloni rizičnim ponašanjima”, kaže Bijelić.

Veća ravnopravnost – veće zadovoljstvo seksualnom vezom

Istraživanje je također pokazalo da su muškarci koji podržavaju rodnu ravnopravnost zadovoljniji seksualnom vezom s partnericom.

“Utvrđena je i povezanost između komunikacije i seksualnog zadovoljstva pa tako muškarci koji izjavljuju da su u proteklih mjesec dana razgovarali s partnericom o problemima skloniji iskazati zadovoljstvo seksualnom vezom s partnericom. Razlog tome vjerojatno leži u činjenici da ravnopravan odnos muškarca i žene doprinosi sveopćoj kvaliteti života tj. kvaliteti u različitim aspektima života pa tako i u seksualnosti”, ističe naša sugovornica.

kVisoka razina homofobije

Kad je pak riječ o homoseksualnosti, pokazalo se da ispitanici iskazuju homofobične stavove.
Tako nešto više od polovine muškaraca smatra da homoseksualnost nije
normalna, a skoro dvije trećine njih ne bi dopustilo homoseksualcima da
rade s djecom.

“Najkontroverznije se pokazalo pitanje usvajanja djece od strane
homoseksualnih parova gdje se četiri petine ispitanika protivi tome.
Iako imaju izuzetno homofobične stavove, ispitanici većinom ne
opravdavaju upotrebu nasilja protiv homoseksualnih muškaraca. Muškarci s najmanje ravnopravnih stavova su skloniji
homofobičnim stavovima”,
pojašnjava Nataša Bijelić.

Veća ravnopravnost – manja upotreba nasilja protiv žena

Istraživanje je pokazalo kako su muškarci s najviše ravnopravnih stavova manje skloni upotrebi nasilja protiv partnerice. Naša sugovornica pojašnjava kako je nasilje sastavni dio stereotipne muške uloge i ono postaje način na koji se dokazuje ili potvrđuje maskulinitet.

“Mnogi muškarci koriste nasilje kako bi održali svoju dominantnu poziciju. Muškarci koji su nasilni prema ženama ne smatraju se problematičnima ili devijantnima. Upravo suprotno, smatraju da na to imaju pravo jer nasilje legitimira sveprisutna rodna ideologija koja ističe mušku nadmoć. Naši podaci ukazuju na to kako veći stupanj rodne ravnopravnosti može naznačiti promjenu u području nasilja i doprinijeti transformaciji rigidnog maskuliniteta”, ističe Bijelić.

kPotrebno je promijeniti odnos moći između muškaraca i žena

Na pitanje kako potaknuti muškarce da rodnu ravnopravnost iskazuju ponašanjem, ali ne samo stavovima, naša sugovornica tvrdi kako je ovu misiju moguće ostvariti jedino uz pomoć većih društvenih i
strukturalnih promjena
. Tako Nataša Bijelić tvrdi kako ostvarenje rodne ravnopravnosti zahtijeva ne samo
promjenu na individualnom nivou već radikalnu transformaciju odnosa moći između
muškaraca i žena
.

“Jedini mogući način jest redefinirati što to znači biti muškarac. Učiniti muškarce svjesnima društvenih očekivanja u odnosu na njihovu ulogu (tj. stereotipne rodne uloge) i načina na koji ona utječe na njihove živote, ali i na živote žena predstavlja važan korak u eliminaciji rodne neravnopravnosti. Obrazovanje se pokazalo, prema našim podacima, važan faktor koji pridonosi rodno ravnopravnim normama i praksama. Zapravo, put ka rodnoj ravnopravnosti zahtijeva promjene na nivou javnih politika i socijalnih interakcija na svim društvenim razinama: obitelj, obrazovanje, ekonomija, politika, radno mjesto, kultura, mediji, itd. Naši rezultati potvrđuju da rodna ravnopravnost treba biti promovirana kao javno dobro jer predstavlja dobit za muškarce i žene”, zaključuje Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo