Zdravlje

Zdravlje

Na kojim se sve mjestima može razviti gljivična infekcija, a da se ne radi o vagini

Da, možete ih dobiti i na stražnjici…

U paketu s ljetom, plažama, morem i bazenima mogu doći i gljivična oboljenja. Vruće i vlažno okruženje pogodno je za razvoj takvih mikroorganizama.

Gljivice se normalno nalaze na našoj koži, samo je pitanje ostalih čimbenika kada će se one aktivirati i množiti. Osim vaginalnih gljivičnih infekcija, one se mogu javiti i na drugim dijelovima tijela…

1. Koža

Ako ste primijetili po tijelu blijede mrlje praćene svrbežom, moguće je da imate gljivice, a kako je vlažno okruženje za njih idealno, izbjegavajte kupanje u bazenima, sintetičku odjeću te se tuširajte češće ako ste skloni jakom znojenju. Liječe se lokalnim antimikoticima (antifunglanim lijekovima) u obliku otopine, šampona i pjene za tuširanje.

Uživate u bazenu? Pazite da vam zarazne bolesti ne pokvare uživanje

2. Nokti

Gljivična infekcija noktiju je infekcija koja se sporo liječi, a karakterizira ju promjena boje nokta, zadebljanje i krhkost, neovisno o tome radi li se o noktima na stopalima ili rukama. Ova neugodna i neestetska promjena noktiju uzrokovana je skupinom gljivica koje zovemo dermatofitima, a zaraza se lako širi u vlažnim i toplim mjestima, poput bazena ili sportskih centara.

3. Stražnjica

Vaginalna infekcija se može proširiti i na stražnjicu kada žena dotakne zahvaćene mjesto te rukom prenese gljivice.

4. Stopala

Za gljivice na stopalima ste sigruno čuli, a najčešće se smjeste između nožnih prstiju gdje im odgovora vlažno okruženje.

Kako bi izbjegli infekciju, vodite računa o higijeni stopala. Redovito se tuširajte, te svaki put temeljito osušite stopala i prostor između prstiju suhim ručnikom. Ukoliko su vaša stopala zaražena, gljivice će se isto tako nalaziti u cipelama. O tome vodite računa, dezinficirajte ih i spriječite njihovo širenje.

5. Usta

Ovo je uobičajena infekcija, a najčešće se javlja kod beba koje se hrane mlijekom. Ako beba još nije savladala gutanje, mlijeko može ostati na jeziku te uzrokovati infekciju. Liječnik će prepisati preparat protiv gljivica.

A. A.
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo