Zdravlje

Zdravlje

Na plaži ne propustite ljekovito i zabavno mazanje morskim blatom

Foto: Željko Mršić/Pixsell

Na mnogim jadranskim plažama ljeti je popularno mazanje blatom u čijim se blagodatima uživalo još u antičko doba.

U pravilu su to pješčane plaže na kojima se blato već tisućljećima taloži i “dozrijeva” u plitkoj i toploj vodi, gdje je i lako dostupno. Ljekovito blato ili peloid jedinstven je koncentrat minerala i brojnih drugih blagotvornih tvari koje iz tijela “izvlače” bol i toksine.

Morsko blato dubinski pročišćuje i revitalizira kožu i kosu, poboljšava cirkulaciju i pomaže uklanjanju celulita, opušta mišiće… Koristi se za ublažavanje reume, išijasa, artritisa, gihta te za brži oporavak nakon ozljeda kostiju i zglobova, ili nakon operativnih zahvata. Također ga mnogi smatraju prirodnim lijekom za neplodnost i različite ginekološke tegobe poput, primjerice, cista i policističnih jajnika.

Jedno od najpoznatijih hrvatskih nalazišta morskog blata je Ninska laguna ili Kraljičina plaža u Ninu kraj Zadra, a na “packanje” blatom mnogi odlaze i u obližnju Privlaku. Poznatije “blatne” uvale su i Meline na Krku, Lokunja na Pagu, Taline na Pašmanu, Morinje kraj Šibenika, Blace na Pelješcu…

  • Blato se nanosi na oboljelo mjesto (neki ga nanose i na cijelo tijelo) puštajući da se osuši na suncu, a potom se ispire u moru.
  • Preporučuje se isprati blato tamo gdje ste ga i uzeli. Nemojte ga nositi kući jer, čak i ako ga držite u zatvorenoj posudi, njegova ljekovita svojstva začas se gube.
  • U nekim mjestima, primjerice u Ninu, terapije blatom provodi se i organizirano, uz kontrolu medicinskih stručnjaka.
  • Ako imate akutne upale, kronične bolesti ili druge zdravstvene tegobe, prije uporabe blata preporučuje se savjetovanje s liječnikom i fizioterapeutom.

Top 10 savjeta ljekarnika za zdravo uživanje u suncu 

I.V.

Foto: Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo