Zdravlje

Zdravlje

Na skijanju su najčešće povrede koljena i ramena! Kako ih izbjeći?

Dolazi sezona skijanja, ali za prave zaljubljenike tog sporta ona je već u punom jeku. Prije nego se većina nas zaputi na prvo skijanje ove sezone bilo bi dobro saznati što nam se sve može dogoditi. Tako možemo izbjeći povredu koljena ili ramena jer su po statistici to dva zgloba koja su najčešće povređivana na skijanju.

Rame stradava najčešće kad dođe do nekog incidenta, pada ili udarca, a koljeno može stradati i pri “normalnom” skijanju. To se događa zato jer nam je prvi susjedni zglob ispod koljena čvrsto fiksiran u pancirnim čizmama. Sve sile u skočnom zglobu koje bi skočni zglob trebao amortizirati svojom elastičnošću i istezanjem to ne čine upravo zbog fiksacije. Sve se te sile preko poluge, odnosno potkoljenice po zakonu poluge nekoliko puta povećavanju i prenašaju na koljeno. S jedne strane poluge je fiksirana noga za podlogu, a s druge strane poluge je masa tijela. U sredini je koljeno preko kojeg se sve te sile prenašaju.

Učestalost ozljeda na skijanju

Zbog napretka u razvoju skijaške opreme postotak broja ponekih povreda pada unazad 20 godina. Tako, na primjer, prijelom potkoljenice je unazad 20 godina pao za čak 90 posto zbog današnjih skijaških vezova koji otpuštaju skije prilikom padova.

No, puknuće prednje križnog ligamenta je poraslo za čak 200 posto zbog sve bržeg skijanja bez adekvatne fizičke pripreme. Ipak, u konačnici unatoč pojave sve više skijaša, a s napretkom skijaške opreme i uvjeta na skijalištima dokazano je da učestalost svih povreda na skijanju, unazad 20 godina, pada za više od 40 posto.

Ako se uzmu u obzir sve vrste povreda od bezazlenog udarca u koljeno pa do prijeloma kralješnice u istraživanju na 10 milijuna skijaša, dokazano je da se djeca do 12 godina 60 posto više povređuju nego adolescenti i odrasli. Kod djece najčešća ozljeda je udarac, kontuzija, a kod starijih je to puknuće prednje ukrižene sveze. No, koljeno na skijanju u današnje vrijeme stradava najčešće, čak je 40 posto ozljeda upravo ozljeda koljena. Jedan od razloga je što je koljeno najveći zglob sa najkompliciranijom građom i vrlo je pokretljiv. Upravo su zato u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion operacije koljena jedne od najčešćih operacija.

Ozljede meniska

Mnoga istraživanja su dokazala da pri puknuću prednje ukrižene sveze u 50 do 60 posto slučajeva dolazi i do puknuća jednog od meniska, najčešće unutarnjeg. Izolirano puknuće meniska u skijanju se pojavljuje u samo 10 posto svih ozljeda.  

Menisci imaju ulogu stabilizatora zgloba, povećavaju površinu opterećenja i tako rasterećuju zglob te pomažu boljoj prehrani zglobne hrskavice. Ruptura, točnije puknuće meniska može biti poprečno, horizontalno, uzdužno, koso i može biti kombinacija svega navedenoga. Rupturirani, slobodni dio meniska može se ubaciti između zglobnih tijela i uzrokovati blokadu koljena. Kod blokade koljeno se ne može ispružiti, a osim blokade, klinički simptom rupture meniska, je bol u nivou zgobne pukotine, osjećaj preskoka, lagani otok koljenskog zgloba te može biti prisutan i osjećaj nestabilnosti.

Liječenje se sastoji u artroskopskoj meniscektomiji ili šivanju meniska. Meniscektomija je najčešća metoda liječenja. Kroz mali otvor uvodi se artroskop s jedne strane i posebni instrument s druge strane te se ostrani oštećeni dio meniska. Svakako je potrebno očuvati što veći dio meniska jer, kako smo i naveli, menisk ima važnu ulogu u funkciji koljena.

Ako je moguće, ozlijeđeni dio meniska se šiva i na taj se način čuva njegov integritet, što je povoljno za funkciju koljenskog zgloba. No, u tom je slučaju rehabilitacija nešto duža. Samo 10 do 15 posto svih puknutih meniska se može sašiti.

Indikacija za šivanje meniska je uzdužna ruptura u vaskulariziranoj zoni, kod mlađih bolesnika gdje još nema degenerativnih promjena. Rehabilitacija se sastoji od nošenja ortoze sa zglobom u trajanju od 6 tjedna i postepenim povećavanjem opsega kretnji koljena. Do tri mjeseca nakon operacije zabranjuju se rotacije u koljenu u smislu skoka, doskoka i trčanja s promjenom smjera.

Ozljede ligamanata

Uz puknuće meniska, pri skijanju je vrlo često i istegnuće ili puknuće medijalnog kolateralnog ligamenta koje čini 20 posto svih ozljeda na skijanju. Po nekim istraživanjima to je češća ozljeda nego puknuće prednje ukrižene sveze. Ono najčešće dolazi u kombinaciji s puknućem prednje ukrižene sveze ili s rupturom meniska. Ako dolazi kao izolirana ozljeda, liječenje lezije kolateralnog ligamenta je u većini slučajeva konzervativno upotrebom ortoza. Ako se ortoza primijeni neposredno nakon ozlijede dok je sačuvana vaskularizacija ligamenta, cijeljenje je vrlo uspješno i operacija nije potrebna.

Prednja i stražnja ukrižena sveza imaju funkciju najvažnijih pasivnih stabilizatora koljena te se nalaze unutar samog koljenskog zgloba. Na skijanju vrlo rijetko dolazi do puknuća stražnje ukrižene sveze, svega u samo jedan posto slučajeva, ali zato od puknuća prednje ukrižene sveze dolazi vrlo često i ona je jedna od najčešćih ozljeda na skijanju. Do izolirane rupture prednje ukrižene sveze dolazi prilikom nagle rotacija u koljenu pri čemu stopalo ostaje fiksirano za podlogu.  

Kod mladih i aktivnih ljudi koji se brzo žele vratiti svojim aktivnostima, koje su obavljali prije ozljede ligamenata, preporuča se operacijski tretman. Danas se rekonstrukcije ligamanata koljena izvode artroskopski bez otvaranja zgloba. Liječnik može samo preporučiti način liječenja, a odluka je uvijek na pacijentu.

Bez liječenja povećava se rizik još teže ozljede

Takve se ozljede mogu liječiti i konzervativno, a to uključuje vježbe jačanja mišića stabilizatora koljena koji će samo djelomično nadoknaditi stabilnost koljena koja je izgubljena puknućem ligamenta. To se preporuča za osobe koje nisu pretjerano tjelesno aktivne i žive normalnim životom. No, skijanje kao i ostale aktivnosti gdje postoje brze promjene smjera kretanja vrlo su upitne i velike su šanse da ćete imati problema s koljenom.

Nestabilno koljeno donosi nekoliko puta veći rizik od ponovne ozljede koja je onda često i teža. Skijanje bez prednjeg križnog ligamenta povećava rizik od ozljeda čak 6 puta. Puknuće prednjeg križnog ligamenta je moguće operirati rekonstrukcijom s drugim ligamentima iz područja koljena. Svaka od navedenih ozljeda zahtijeva liječnički tretman u smislu konzervativnog ili operacijskog liječenja, a potom i prilagođenu i stručno nadziranu rehabilitaciju.

Ipak, mnogi zanemaruju bol u koljenu te rehabilitaciju shvaćaju olako i koljeno te ligamenti adekvatno ne zacijele. Uz česte ozljede koljena, zanemarivanje boli u koljenu jedan od razloga zbog kojih je operacija koljena najčešća operacija u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion. Zato ove skijaške sezone budite oprezi i kod bilo kakvih znakova boli ili poteškoća s koljenom obratite se stručnjacima.

Saznajte sve o procesu ugradnje umjetnog zgloba koljena

Sindrom karpalnog kanala – bolest modernog čovjeka

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo