Najčešći razlozi bola u području kuka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Najčešći razlozi bola u području kuka

shuttesrtsock

U području kukova se nalaze zglobovi, hrskavice, ligamenti te mišići. Svaka ozljeda, upala ili nepravilnost u funkciji spomenutih dijelova, mogu rezultirati bolovima u kuku.

Koja sve stanja mogu uzrokovati bol u kuku, koji su uzroci te metode liječenja?

Najčešći razloga bola u području kuka je osteoartritis ili koksartroza

Osteoartritis je degenerativna bolest kod koje dolazi do trošenja zglobne hrskavice te posljedične upale sinovije zglobne čahure. Trošenjem hrskavice dolazi do gubitka zglobne hrskavice, subhondralne sklerozacije i stvaranja cista te rubnih osteofita na mjestima manjeg opterećenja. Artroza kuka najčešće je primarna. Sekundarne artroze se javlja kao posljedica bolesti (razvojnog poremećaja kuka, epifiziolize glave bedrene kosti, Perthesove bolesti) i prijeloma kuka ( posttraumatska artroza). Uzrok osteoartritisa nije poznat ali su poznati čimbenici koji doprinose pojavi osteoartritisa kao što su starija životna dob, obiteljsko opterećenje, razvojni poremećaj kuka, prijelomi kuka, debljina, povećano opterećenje.

Osteonekroza

Osteonekroza glave bedrene kosti nastaje uslijed oštećenja cirkulacije a javlja se najčešće idiopatski, bez poznatog uzroka, kod pacijenata koji uzimaju duže vrijeme kortikosteroide te kod alkoholičara. Pacijenti se žale na bol u preponi, ponekad sa širenjem do  koljena, bol kod okretanja noću u krevetu, smanjenje životnih aktivnosti, smanjenje relacije hoda. U uznapredovalim slučajevima pacijenti ne mogu zavezati cipele. Seksualna aktivnost je otežana pogotovo kod žena zbog nemogućnosti abdukcije (širenja) nogu.

U kliničkom nalazu pacijent pri hodu šepa na bolesnu nogu, otežano se diže sa stolice. Kretnje u kuku su ograničene, pogotovo rotacije. Radiološka snimka kukova je dovoljna za postavljanje dijagnoze. Na radiološkoj snimci vide se tipični znaci osteoartritisa kuka kao što je suženje zglobne pukotine, subhondralna sklerozacija, degenerativne ciste te rubni osteofiti. Kod osteonekroze vidljiva je subhondralna fragmentacija i sklerozacija glave bedrene kosti. Kod početnog stadija osteonekroze neophodna je snimka magnetske rezonancije.

Artroza kuka

Ovo je progresivna bolest koja se ne može spriječiti mjerama konzervativnog liječenja ali se može ublažiti u početnim stadijima. Pod konzervativnim mjerama podrazumijevamo smanjenje fizičke aktivnosti, smanjenje tjelesne težine, uzimanje nesteroidnih lijekova, te razne procedure fizikalne terapije.

Ugradnja umjetnog kuka

Ugradnjom umjetnog kuka pacijent dobiva bezbolan i funkcionalan zglob. Ugradnja umjetnog zgloba kuka je jedno od najvećih dostignuća u suvremenoj medicini, a rezultati predvidljivi i ponovljivi.

Starenjem populacije i produljenjem životnog vijeka povećava se mogućnost razvoja degenerativnih bolesti i prijeloma pa time i ugradnje umjetnog kuka. Za uspješan ishod operacije važno je da je pacijent upoznat o samom operacijskom zahvatu, s rizicima operacije, vrsti proteze, trajnosti proteze, te poslijeoperacijskoj rehabilitaciji.

Prije operacije pacijent treba prilagoditi uvjete stanovanja. Razmjestiti namještaj kako bi mogao hodati sa štakama po kući te imati pri ruci stvari za svakodnevnu upotrebu Razlog za ugradnju proteza kuka najčešće je bol i ograničenje funkcije kuka. Zamjena zgloba kuka najčešće se ugrađuje bolesnicima s artrozom kuka, zatim kod reumatskih bolesti, osteonekroze, prijeloma kuka i posttraumatske artroze (artroza nastala kao posljedica prijeloma). Nakon operacije i završene rehabilitacije život osobe s ugrađenim umjetnim kukom ne bi se trebao značajnije razlikovati od života zdrave osobe iste dobi, konstitucije, profesije i navika.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo