Zdravlje

Zdravlje

Najveće zablude o cjepivu protiv COVID-19 bolesti: Koja je korist od cijepljenja?

Još nije dostupno cjepivo protiv koronavirusa, ali postoji mogućnost da će jedno, ili više njih, biti dostupno do kraja ove ili početkom iduće godine.

Upravo zato što se čeka to važno cjepivo, dobro je znati i određene informacije o njemu.

Činjenica: COVID-19 cjepiva vas neće zaraziti virusom

Trenutno je u procesu nastanka nekoliko vrsta cjepiva, a cilj svakog od njih je naučiti naš imunološki sustav kako prepoznati virus i kako se protiv njega boriti.
Ponekad taj proces može uzrokovati simptome poput temperature, a oni su normalni i signal su da se jača imunitet.

Obično je potrebno nekoliko tjedana kako bi tijelo razvilo imunitet nakon cjepiva, što znači da se osoba može razboljeti ako se zarazila nekoliko dana prije primanja cjepiva. Razlog je što cjepivo nije imalo dovoljno vremena kako bi osiguralo zaštitu.

Činjenica: COVID-19 cjepivo neće uzrokovati pozitivne rezultate na virusne testove

Ako vaše tijelo razvije imunološki odgovor, što je cilj cijepljenja, postoji šansa da ćete biti pozitivni na neka antitijela, a test na antitijela pokazuje da ste imali infekciju i da možda imate određenu razinu zaštite od virusa. Stručnjaci trenutno promatraju kako cjepivo može utjecati na spomenuto testiranje.

Gotovo 60.000 Hrvata oporavilo se od koronavirusa: 6 savjeta koje bi bilo dobro slijediti

Činjenica: Osobe koje su se razboljele mogu imati koristi od cjepiva

Zbog određenih opasnih posljedica koje na zdravlje može ostaviti COVID i činjenice da je ponovna infekcija moguća, savjet je da se cijepe protiv virusa i oni koji su bolest preboljeli.
Trenutno stručnjaci ne znaju sigurno koliko je dugo netko zaštićen od ponovne zaraze nakon što se od bolesti oporavi. Može se razviti prirodni imunitet što će osobu zaštiti od infekcije, ali to varira od osobe do osobe. Raniji rezultati istraživanja ističu mogućnost da i taj imunitet ne mora trajati dugo.

Nećemo znati koliko je trajan imunitet stečen nakon cjepiva dok ono ne bude dostupno i dok se ne prikupi više podataka. I prirodni imunitet i onaj izazvan cjepivom su jednako važni aspekti zaštite od virusa, a sve će informacije o njima biti dostupne kada se budu znale.

10 znakova koji upozoravaju da je vrijeme za posjet kardiologu

Činjenica: Cijepljenje može spriječiti bolest

Dok mnoge osobe koje su imaju  COVID-19 doživljavaju blage simptome, oni mogu prerasti u ozbiljne i uzrokovati čak i smrt. Nitko ne može znati kako će na pojedinca utjecati virus, čak i ako niste u rizičnoj skupini. Cjepivo protiv koronavirusa će pomoći tako što će potaknuti odgovor antitijela bez da ćete vi doživjeti simptome bolesti.

Jeste li se cijepili protiv gripe?

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdrastvo naglašavaju kako nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu.

Mole sve koji se žele cijepiti protiv gripe da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe. Termin za cijepljenje potrebno je telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno, jer u postojećoj situaciji obilježenoj rastućim bojem COVID-19 infekcija nužno je planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19.

O mogućnosti cijepljenja u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, ako osoba nema izabranog liječnika, također se treba tražiti termin telefonom.

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:

  1. osobe životne dobi 65 godina i starije,
  2. štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,
  3. osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,
  4. odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju),
  5. djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),
  6. u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,
  7. zdravstveni radnici,
  8. trudnice.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta. Važno je uzeti u obzir sljedeće: prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo