Napipali ste povećan limfni čvor? Važno je ustanoviti uzrok! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Napipali ste povećan limfni čvor? Važno je ustanoviti uzrok!

Foto: Shutterstock

Limfni čvorovi nalaze se svugdje po tijelu, smješteni na tokove limfe koja se u njima filtrira.

Limfni čvorovi najčešće se povećaju iz bezazlenih razloga kao što su prehlada, neliječeni karijes ili neka infekcija, no ponekad mogu biti i znak tumora. Neka liječnik procijeni ima li razloga za zabrinutost ili ne.  

I slijepo crijevo je limfni čvor  

Najčešće možemo vidjeti i opipati limfne čvorove u preponama, na vratu i ispod pazuha, no ima i onih za koje većina ljudi ni ne zna da je riječ o limfnim čvorovima niti ih kao takve doživljava. Primjerice, slijepo crijevo je, u stvari, jedan veliki limfni čvor, a brojni limfni čvorovi postoje i u trbuhu duž velikih krvnih žila – aorte i velike šuplje vene.

Limfni čvorovi postoje i u prsnom košu, a zadatak svih njih je da filtriraju limfu, odnosno odvajaju bakterije, viruse i maligne stanice i eliminiraju ih.

Povećanje najčešće zbog infekcije

Kad se limfni čvor može opipati prstima, znači da je povećan, a tada se najčešće radi o tome da je taj limfni čvor u tom trenutku zaustavio neku infekciju.

Nakon što infekcija prođe, odnosno nakon što je savlada, limfni čvor trebao bi se vratiti u normalu tako da se opet više ne može opipati, no često se događa da na čvoru ostanu ožiljne promjene, pa i on ostane povećan.

Kad je povećani limfni čvor jako mali, kad je riječ o pojedinačnom limfnom čvoru te kad je on pokretan u odnosu na okolno tkivo, tada se obično radi o dobroćudnom povećanju. Ako su, pak, limfni čvorovi povećani tako da su grozdasto spojeni, da su neravni, tvrdi, da strše iznad površine kože, to može upućivati na zloćudnu bolest.

Ponekad limfni čvorovi izgube svoju zaštitnu funkciju i postanu rasadnik bakterija: npr. tonzile (krajnici) koje su također limfni čvorovi služe kao zaštita na ulazu u grlo: ponekad se, naročito nakon češćih upala grla, u te limfne čvorove nasele bakterije koje stalno izazivaju nove upale tih limfnih čvorova i grla.

U tom slučaju, taj je limfni čvor izgubio svoju funkciju pa ga treba odstraniti. Isto je i s upalom slijepog crijeva: kad nastane gnojna upala koju organizam sam ne može razriješiti jer su agresivni elementi postali jači od obrambenih, tada treba odstraniti slijepo crijevo.

Dijagnostika

Kad liječniku dođe pacijent s povećanim limfnim čvorom, prvo se limfni čvor opipava da se vidi je li riječ o dobroćudnoj pojavi ili to možda upućuje na povećanje zloćudne prirode. Zatim se obavljaju uobičajene krvne pretrage kojima se isključuje ili potvrđuje postojanje infekcije. Kod površinskih limfnih čvorova, ali i kod onih u trbuhu, najjednostavnije je napraviti ultrazvuk koji s velikom sigurnošću može pokazati jesu li ti limfni čvorovi dobroćudni ili zloćudni.

Ako postoji i najmanja sumnja na zloćudnu prirodu povećanja, radi se citološka punkcija, odnosno uzima se uzorak tog limfnog čvora pod kontrolom ultrazvuka, a zatim citolog ocjenjuje je li riječ o dobroćudnom ili zloćudnom povećanju. Ponekad se, ako se iz citološke pretrage ne dobije dovoljno materijala za pouzdanu dijagnozu, treba uzeti veći uzorak ili izvaditi cijeli limfni čvor. Osim te pretrage, posebno za limfne čvorove koji su dublje u tijelu, može se napraviti i CT i magnetska rezonanca.

Ciljano liječenje 

Povećani limfni čvorovi liječe se ciljano. To znači da se liječi infekcija koja je uzrokovala povećanje: primjerice, ako se limfni čvor na vratu povećao zbog upale grla, liječi se upala grla i kad ona prođe, limfni čvor će se smanjiti i više neće biti opipljiv. Ponekad on može i ostati povećan, no to nije razlog za zabrinutost: naime, ponekad jednostavno ne dođe do kompletne restitucije limfnog čvora nego se jedan njegov dio ožiljno promijeni i kao takav ostane povećan.

Ako se, pak, radi o malignoj bolesti, onda treba liječiti tu malignu bolest. Većina malignih bolesti limfnih čvorova obično se danas vrlo uspješno liječi. Primjenjuju se kemoterapija, zračenje ili transplantacija koštane srži i tim se metodama u većini slučajeva omogućuje potpuno izliječenje. Veći problem predstavljaju metastatske bolesti koje se najčešće ne mogu do kraja izliječiti.     

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo