Naučite prepoznati kada se radi o prehladi, a kada o gripi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Naučite prepoznati kada se radi o prehladi, a kada o gripi

Čak 85 posto akutnih respiratornih infekcija prouzrokuju virusi, a ne postoje učinkoviti i sigurni specifični protuvirusni lijekovi za liječenje virusnih infekcija.

Takve infekcije možemo liječiti samo kod kuće, kvalitetnom hidratacijom i ležanjem, a ne antibioticima koji se koriste za one bakterijske infekcije.

Ipak, u ovo zimsko doba respiratorni su problemi najčešći uzrok posjete liječniku, a umjesto da se već oslabljenog imuniteta pojavite u čekaonicama i ambulantama koje vam samo mogu naškoditi, pogledajte tijek prehlade i gripe te predvidite kada ste spremni za normalno funkcioniranje.

Prehlada

Početak: prehlada obično traje do 5 dana, a simptomi se pojavljuju postupno

3. dan prehlade: primjetiti ćete hunjavicu, začepljen nos i kihanje, a najbolji lijek su sprejevi za prohodnost nosa te kapi za nos

6. dan prehlade: ako još uvijek kašljete te osjećate grlobolju, liječite se pastilama za grlo koje djeluju antiseptički te smanju bol u grlu, te sredstvima za kašalj

9. dan prehlade: ako prehlada još uvijek traje, moguće je da sada imate blagu povišenu temperaturu – zbog toga uzimajte dovoljno tekućine i odmarajte se.

Komplikacije

Komplikacije su vrlo rijetke kada se priča o prehladama, no može doi do bakterijske infekcije srednjeg uha i sinusa, u kojem se slučaju pojavljuje visoka temperatura sa tresavicom ili zimicom, jaki kašalj s gnojnim iskašljajem te bol u području sinusa.

Gripa

Gripa nas najčešće “pokosi”, odnosno pojavi se naglo, a može trajati do 10 dana, pa čak i duže.

U početcima se pojavljuje povišena tjelesna temperatura, pa čak i ona iznad 38°C, zatim dolazi do zimice i tresavice, oboljela osoba najčešće osjeća bol u mišićima i zglobova, a osjeća slabost, malaksalost i glavobolju. Ovi simptomi traju prvih 7-8 dana, a savjetuje se liječiti sredstvima za snižavanje temperature te uzimati puno tekućine i ostati u krevetu.

Komplikacije

Uz bronhitis i upalu pluća te pogoršanje postojećih kroničnih oboljenja, na moguće bakterijske komplikacije ukazuje temperatura iznad 40°C koja traje dulje od tri dana, zatim jaka bol u grlu i povećani limfni čvorovi u vratu, iskašljavanje, otežano disanje, pa čak i pojava osipa.

Kada se pojave komplikacije kod prehlade i kod gripe, važno je da posjetite svog liječnika!

Znate li što vas točno muči: alergija, prehlada ili gripa? A saznajte i zašto kašalj ne prestaje!

Foto: Shutterstock

G.H.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo