Zdravlje

Zdravlje

Ne možete spavati? Isprobajte ove 3 metode!

Foto: Shutterstock

Prevrtanje u krevetu u potrazi za snom vrlo je frustrirajuće, a svakom minutom sve manje i manje možete zaspati jer se sve više živcirate oko toga kako ne možete zaspati.

Razmišljate kako želite spavati, ali nikakvo brojenje ovaca ne pomaže. Kvalitetan san vrlo je važan za ispravno funkcioniranje, koncentraciju, kao i za zdravlje organizma. Osim toga, san nam omogućava i uspješnije skidanje viška kilograma. Naime, one osobe koje ne odspavaju dovoljno tijekom noći – tijekom dana imaju veću želju za ugljikohidratima.

Osim što nas manjak sna čini nervoznima, dekoncentriranima s manjkom energije, također se podižu hormoni stresa, kao i što može doći do ozbiljnijih zdravstvenih posljedica poput povišenja krvnog tlaka, preskakanja srca, ali i pada imuniteta.

Umjesto da svoj san gubite vrteći se u krevetu kao frustrirani vrtuljak, s nogom izvan pokrivača, pa s nogom unutar pokrivača… isprobajte jednu od ovih metoda i večeras zaspite u nekoliko sekundi!

Prvo što trebate napraviti je iz svoje spavaće sobe maknuti sve ono što vas dekoncentrira, pogotovo mobitele i računala za kojima ćete posezati između okretaja u krevetu.

Ugodna atmosfera uz sezamovo ulje i tople čarape

Sezamovo ulje umasirajte na stopala i na glavu, a savjetuje se čak i staviti dvije do tri kapi sezamovog ulje u uho. Kada stopala umasirate sa sezamovim uljem, obucite i tople čarape, te legnite u potpunom zen osjećaju!

Vježbajte disanje prije spavanja

Ako nemate sezamovog ulja, pokušajte s jednostavnim vježbama disanja. Metoda se zove 4-7-8 – potpuno izdahnite, i zatim udišite kroz četiri sekunde. Dah zatim tržite sedam sekundi te ponovno izdišite dok ne nabrojite do 8. Ova bi metoda trebala usporiti rad srca, izjednačiti udio kisika i javiti vašem tijelu da je vrijeme za hibernaciju, odnosno spavanje.

Duboko disanje je najbolja vježba za čista pluća i zdravlje organizma

Zamišljajte svoj prvi dom

Umjesto da razmišljate o problemima, stresnim situacijama i onim neugodnijim, razmišljajte o onim sretnim i opuštajućim sjećanjima poput vašeg prvog doma. Zamislite kako prilazite svojem domu iz djetinjstva, otvarajte vrata svake sobe, prisjećajte se fotografija u okvirima i drveća oko kuće… i u nekoliko trenutaka ćete odmah zaspati!

6 sati sna nije dovoljno, saznajte zaštoa naučite i što trebate učiniti kako biste prestali hrkati!

Foto: Shutterstock

G. H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo