Zdravlje

Zdravlje

Neočekivani uzroci naglog porasta krvnog tlaka!

Nekontroliran visok tlak povećava opasnost od ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani i moždani udar. Važan utjecaj na povišen krvni tlak ima nepravilna prehrana, posebice hrana koja sadrži visok udio soli.

Ako ste primijetili da vam se u određenim situacijama tlak povisi, a inače nemate problema sa time, ovo mogu biti razlozi;

1. Bojite se doktora

Hipertenzija bijele kute (Strah od bijele kute) je povišeni tlak koji se javlja isključivo u liječničkoj ordinaciji, dijagnoza se postavlja Holter-om arterijskog tlaka i ako izvan ordinacije nije povišeni tlak nije ju potrebno liječiti.

Saznajte sve o krvnom tlaku!

2. Žurili ste na sastanak

Svima se to dogodilo: jedino parkirno mjesto je kilometar od mjesta sastanka, a vama preostaje 5 minuta pa ste u hodu preskakali stepenice… Upravo to je loša vijest za krvni tlak i nije samo posljedica stresa što kasnite. Kada trčite ili brzo hodate, rad srca se ubrzava te ono “pumpa” više krvi kroz žile kako bi ojačalo mišiće, a taj proces može trenutno povisiti i krvni tlak.

3. Hitno morate na toalet

Kada je mjehur pun, tijelo otpušta hormone stresa što može uzrokovati sužavanje krvnih žila te povišenje tlaka, navodi kardiolog Steve Sheris iz New Yorka

Kortizol: hormon stresa koji uvjetuje debljanje i želju za slatkim

4. Popili ste kavu ili energetski napitak

Najvažnija je stavka kofein no liječnici nisu otkrili zašto tako ekspresno može utjecati na podizanje tlaka, ali to čini. Moguće je da tijelo dobije poticaj za proizvodnju adrenalina, što će ubrzati rad srca ili pak može uzrokovati sužavanje krvnih žila, kako smatraju stručnjaci na Mayo Klinici.

Čini se ipak kako kofein najviše utječe na povišenje tlaka kod osoba koje inače ne konzumiraju kavu.

5. Sjedite sa prekriženim nogama

Sjedite li prekriženih nogu možete pritiskom na vene uzrokovati da se sva krv odjednom nađe u stopalima, a kako bi osiguralo da dovoljno krvi stigne i do ostatka tijela, srce će pumpati više krvi. Posljedica je momentalno povišeni krvni tlak. Sjedite uspravno, stopala neka budu u ravnini poda a ruke na naslonjaču stolice.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo