Zdravlje

Zdravlje

Nesanica loše utječe na vaše zdravlje, a ako je kronična nikako je ne liječite sami

Shutterstock

Poremećaj spavanja, među kojima je nesanica najčešći, mnogi povezuju sa stresom i emocionalnim problemima, no krivca treba tražiti i u higijeni spavanja.

Tijekom spavanja luči se hormon rasta neophodan za obnovu stanica, kao i hormon odgovoran za obrambene funkcije organizma. Živčane stanice u kori mozga odmaraju se jedino dok spavamo; san utječe na osjećaj zadovoljstva, pamćenje i koncentraciju…

Muči vas nesanica? Ovih 6 trikova stručnjaci su isprobali na sebi i tvrde da stvarno pomažu!

S druge strane, pomanjkanje sna povećava rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog i srčanog udara, pojačava apetit, ali i utječe na plodnost, jer prema nekim studijama smanjuje broj spermija kod muškaraca za čak 30%. Nesanica kao najčešći poremećaj spavanja javlja se uslijed stresnih situacija i emocionalnih problema, no još češće povezana je s higijenom spavanja.

Udobnost kreveta na kojem spavamo, ali i temperatura u spavaćoj sobi, konzumacija teške hrane i alkoholnih pića prije odlaska na spavanje, sve to može utjecati na kvalitetu sna, a time i na to kako ćemo se idući dan osjećati i funkcionirati.

Što je ustvari nesanica?

Osnovni problem je taj što osoba teško zaspi ili se noću budi i ponovno se teško uspavljuje. Blaži oblik nesanice obično traje do tri tjedna i uglavnom se spontano izgubi, dok je puno ozbiljniji problem tzv. perzistirajuća nesanica, ona koja traje godinama, pa bolesnici tako sa strahom odlaze u krevet, a lijekovi koji su im prvo vrijeme pomagali, više ne djeluju.

Zašto ste bolesni baš za vikend? Evo što bi mogao biti razlog i koji su simptomi

Prema nekim studijama, čak 30% bolesnika s kroničnom nesanicom uzima lijekove na svoju ruku, ne razmišljajući o tome da nekontrolirano uzimanje lijekova može pogoršati problem i dovesti do tolerancije na lijek.

Smanjuje se i tolerancija na stres

“Posljedice nesanice osjećamo idući dan kao umor. Umor je tjelesni i psihički fenomen, najviše zahvaća koncentraciju, pažnju, pamćenje… Nenaspavana osoba lakše griješi u poslu, nesigurna je i razdražljiva. Također se smanjuje tolerancija na stres. U kroničnom obliku, nesanica može olakšati pojavu različitih poremećaja i bolesti. Nesanica često prati i brojne poremećaje kao što su anksioznost, depresija i druge sindrome psihičkih poteškoća. Depresija je utoliko teža kao poremećaj ako je udružena s karakterističnim ranim buđenjem. U PTSP-u se pacijent budi noću u više navrata i u nastavcima spava prekratko i nezadovoljavajuće. U psihozama i u maniji nesanica je koji put potpuna i pacijent ne spava doslovno danima”, objašnjava dr. Igor Girotto, spec. psihijatar.

Ne možete zaspati, budite se umorni, a preko dana vam se spava? Imamo savjete koji pomažu

D. Petrov/Magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo