Zdravlje

Zdravlje

Nesanica: vrste, uzroci, znakovi i rješenja

Foto: Shutterstock

Brojanje ovaca, brojanje obveza, brojanje stvari koje su se dogodile proteklog dana, brojanje svega onoga što nas čeka sutra… sve to popraćeno uz mijenjanje poza u krevetu, otkrivanje, pokrivanje, odlazak na WC, nerviranje jer sutra nećete biti odmorni i odlučivanje da ćete sada zažmiriti i zaspati. Nesanica je iritantna, pogotovo kada smo svjesni da će u 6:30, ako ne i ranije, zvoniti alarm.

Velike razine stresa i konstanta potreba da gledamo u manji ili veći ekran, mogu nas ometati u tome da zaspimo. Osim ove dvije posljedice modernog načina života, na dobar san utječe puno više – od temperature prostorije do večere, od zvukova koje čujete pa sve do boje vaše spavaće sobe. Jednako kao i mi, naš mozak treba odmor, a tijekom noći smanjuje se i krvni tlak, kao i otkucaji srca.

Žene češće pate od nesanice od muškaraca. Poremećaj se javlja u bilo kojoj životnoj dobi, iako je češća kod starijih osoba. Čimbenici nesanice su pojačani stres, depresija, niska primanja, noćni rad, i čak sjedilački način života – navodi Sandra Morović, neurologinja u Poliklinici Aviva.

Uzroci nesanice mogu biti razna zdravstvena oboljenja poput onih koja izazivaju kroničnu bol, do onih koji izazivaju otežano disanje, zatim hipertireoza, moždani udar i sindrom nemirnih nogu.

Glavni znakovi nesanice su:

  • dugo ležite u krevetu prije usnivanja
  • spavate kratko vrijeme
  • dugo ste budni tijekom noći
  • imate osjećaj da niste uopće spavali
  • budite se prerano

Manjak sna utječe na loše raspoloženje, manjak koncentracije, usporenost, veći apetit idući dan, kao i veći rizik od kroničnih oboljenja i manjak seksualne želje.

Nesanica ili insomnia može biti kronična i tako se deklarira ako traje duže od mjesec dana. Najčešće se tada radi o sekundarnoj nesanici, što znači da ona predstavlja simptom ili nuspojavu određenog zdravstvenog problema, lijeka, poremećaja spavanja ili supstance. Suprotno tome, primarna nesanica ne nastaje zbog zdravstvenog problema. Ona je poremećaj sam za sebe, a uzrok nažalost nije još potpuno razjašnjen. – pojasnila je Morović.

Okidači za primarnu inosomniu može biti dugotrajni stres, emocionalna zbrka ili neka promjena u životu. Neurologinja savjetuje da si postavimo pitanja: Kako funkcionirate na poslu i kako provodite slobodno vrijeme? Vježbate li redovito? Pijete li kavu? Koliko? Pušite li? Koliko? Konzumirate li alkohol? Jeste li nedavno došli s dalekog puta? Imate li problema na poslu ili neki drugi stres u životu? Pati li još netko u obitelji od nesanice? Uz to, ističe kako su važne životne navike, kao i da što prije shvatite uzrok nesanice.

Najbolji lijek za ovakve nesanica je rutina, a ona treba uključivati lijeganje u isto vrijeme, relaksaciju prije spavanja (lagana glazba ili čitanje knjiga), kupanje…

Neurologinja ističe kako bismo trebali:

  • Vježbati barem 5 sati prije planiranog odlaska u krevet.
  • Izbjegavati teške obroke ili pića prije spavanja.
  • Urediti prostor za spavanje po svom ukusu, smanjite svjetlo, ograničite distrakcije poput TV-a, računala, kućnog ljubimca.
  • Naučiti tehnike relaksacije.

Na raspolaganju su i brojni drugi oblici savjetovanja i terapije. Određeni lijekovi pomažu kod nesanice i pomažu ponovnu uspostavu rasporeda spavanja. No, ako je nesanica simptom druge bolesti ili poremećaja važno je liječiti osnovni problem. – kaže Morović.

Jedite ovo ako želite brže zaspati i bolje spavati, a saznajte i što trebate napraviti kako biste prestali hrkati!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo