Nistagmus - titranje očiju koje može biti urođeno ili stečeno lošim navikama - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nistagmus – titranje očiju koje može biti urođeno ili stečeno lošim navikama

Nistagmus ( titranje očiju) predstavlja ritmičke, nevoljne trzajeve očnih jabučica i fiziološka je pojava ako nastaje kao posljedica nadražaja vestibularnog aparata tj. centra za ravnotežu, npr. kod okretanja na vrtuljku ili pri ulijevanju hladne ili tople vode u vanjski zvukovod

Kod nadražaja vestibularnog aparata stimuliraju se receptori u semicirkularnim kanalićima labirinta u unutrašnjem uhu. Ovako nastali impulsi, preko vestibularnog živca, vestibularnih jezgara, tractus longitudinalis medialisa i živaca pokretača očnih jabučica, pokreću očne jabučice u stranu.

Oblici nistagmusa

Općenito nistagmus možemo podijeliti na kongenitalni ili prirođeni, spasmus nutans te stečeni nistagmus.

  • Prirođeni nistagmus se obično javlja u dobi od 2 do 3 mjeseca života i po tipu je horizontalni. Često se povezuje sa albinizmom, nedostatkom šarenice oka te prirođenom kataraktom tj. zamučenjem leće.
  • Spasmus nutans se razvija do 3 godine života i spontano nestaje do 8. godine i ne zahtjeva liječenje.
  • Stečeni nistagmus se razvija u kasnom djetinjstvu i u odrasloj životnoj dobi i obično je povezan sa bolestima i oštečenjima centralnog živčanog sustava, konzumacijom alkohola, antiepileptika i droga.

Nistagmus još razlikujemo prema smjeru pokreta očnih jabučica na horizontalni, vertikalni, rotatorni te prema načinu pokreta na pendularni, gdje je brzina pokretanja očiju jednaka u oba smjera i na trzajni nistagmus, gdje se oči polako miču u jednom smjeru, a nakon toga brzo trzaju u drugi smjer.

Životne navike koje uvjetuju nastanak nistagmusa

Pretjerana konzumacija alkohola i uzimanje droga kao i ovisnost o nekim lijekovima može uzrokovati stečeni nistagmus. Također udarci i traume glave i mozga mogu rezultirati pojavom nistagmusa.

Terapija nistagmusa

Nistagmus je neizlječiv. Ukoliko je povezan sa visokom kratkovidnošću, dalekovidnošču ili astigmatizmom naočale ili leće će spriječiti pojavu ambliopije tj. slabovidnosti ali neće ukloniti nistagmus.

Na žalost ne postoji efikasna metoda liječenja, samo ukoliko je nistagmus nastao kao posljedica upale unutrašnjeg uha ili nekih oštečenja u centralnom živčanom sustavu koja nisu trajna.

Osobe sa nistagmusom mogu imati smanjenu vidnu oštrinu i poremećaj stereo vida. Umor i stres djeluje na pogoršanje nistagmusa. Ljudi sa nistagmusom obično kompenziraju titranje očiju naginjanjem glave u jednu stranu i gledanjem u jednu stranu gdje je nistagmus najmanje primjetan.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo