Zdravlje

Zdravlje

Nova metoda laserske operacije predstavlja napredak kad je riječ o kompliciranijim mrenama

U laserskoj operaciji sive mrene više nema kirurškog noža, već se svi rezovi na oku rade laserom, pa tako i najvažniji, koji uvjetuje kakav će biti rezultat operacije katarakte, a to je onaj na prednjoj kapsuli leće.

Do sada je taj rez kirurg radio ručno, kirurškim nožićem, a sada taj rez izvodi sam laser. Što sve trebate znati o ovoj novoj tehnologiji, upitali smo dr. sc. Nadeždu Bilić, spec. oftalmologije iz Poliklinike Bilić Vision koja prva u Hrvatskoj i regiji koristi novu tehnologiju.

Kada vam trebaju nove dioptrijske naočale? Evo što oftalmologinja savjetuje

Možete li opisati novu metodu laserske operacije sive mrene?

Radi se o revoluciji u operaciji sive mrene jer operacija napokon postaje najvećim dijelom izvođena laserom pod kontrolom računala umjesto kao do sada ručno, kirurškim nožem. Operacija počinje rezom na rožnici i formiranjem okruglog otvora na kapsuli leće koji je bitan u pravilnom pozicioniranju umjetne leće u oko.

Sve navedeno do sada se radilo ručno, instrumentima, a sada je potpuno automatizirano i savršeno precizno izvodi se laserom. Slijedi mrvljenje leće kako bi se usitnjena mogla odstraniti iz oka. I ovaj dio operacije po novoj metodi radi se laserom što znatno olakšava odstranjivanje leće, pogotovo ako se radi o sivoj mreni koja je zrela, odnosno o mreni koja je uznapredovala, i općenito zahtjevnijim slučajevima.

Laser unosi manje energije u oko te smanjuje opasnost oštećenja rožnice oka, a to je bitno za postizanje dobrog vida. Na kraju se u oko ugradi umjetna leća koja u njemu trajno ostaje.

Što ova nova metoda predstavlja za pacijente?

Za pacijente nova metoda znači trenutačno najveću moguću sigurnost zahvata jer najdelikatniji i najrizičniji dio operacije izvodi računalo i laser sa stopostotnom preciznošću. Kreiranje centriranog, preciznog i optimalno širokog otvora na kapsuli leće je izazovan dio operacije za kirurga, zahtjeva dugu krivulju učenja i često je mjesto komplikacije. Upotrebom lasera, otvor na kapsuli leće uvijek je savršen, a mogućnost komplikacije svedeno je na nulu.

Pravilno otvaranje kapsule očne leće ključno je za pravilno pozicioniranje umjetne leće i njenu stabilnost, pogotovo kod leća koje ispravljaju astigmatizam ili onih koje omogućuju odbacivanje naočala i dobar vid na svim udaljenostima. Dakle, metoda predstavlja pravi napredak kod kompliciranijih mrena, ugradnje multifokalnih leće, ali i za sve one koji žele maksimalno sigurnu operaciju s optimalnom vidnom oštrinom.

Kako kontrolirati mušice u očima (paučinu, crtice, mrlje…)? Nestati neće!

Ova laserska tehnologija koristit će se i za rješavanje drugih problema vida. Kojih?

Femto laserskom tehnologijom osigurat će se precizno formiranje poklopčića rožnice prilikom laserskog uklanjanja dioptrije metodom LASIK. Kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam te starosna dalekovidnost metodom monovision rješavat će se s pomoću lasera te gotovo u cijelosti isključiti utjecaj kirurga na tijek zahvata.

Za razliku od formiranja poklopčića kod metode LASIK mehanički – mikrokeratomom, laserska metoda je sigurnija i preciznija. Nova Femto laserska platforma omogućit će formiranje tunela u rožnici te ugradnju specijalnih prstenova kod liječenja bolesti rožnice tzv. keratokonusa.

Također će postajati mogućnost formiranja drugih oblika džepića u rožnici kod rješavanja starosne dalekovidnosti kod onih koje zanimaju takva rješenja pored onih drugih laserskih operacija na očnoj leći.

Koje je sve pretrage potrebno napraviti prije laserske operacije?

Nema razlike u pretragama koje je potrebno učiniti kod pacijenata koji se odluče za lasersku operaciju sive mrene umjesto ultrazvučne. Na pregledu pred operaciju potrebno je odrediti vidnu oštrinu, subjektivno i objektivno uz pomoć keratorefraktometra. Osobe koje nose kontaktne leće trebaju skinuti leće barem nekoliko dana prije pregleda. Na pregledu se mjeri i očni tlak te vrši pregled biomikroskopom rubova vjeđa, mjeri se suzni film te pregledava leća i očna pozadina u proširenoj zjenici.

Također se u slučaju slabije vidljivosti očne pozadine učini ultrazvučni pregled mrežnice i staklovine te eventualno dubinsko snimanje žute pjege OCT-om. Pregledava se i rožnica, prednja i stražnja ploha kako bi se otkrile neke bolesti, uski očni kut ili nepravilnosti na površini rožnice.

Nakon što je s pacijentom dogovorena vrsta leće koja će se ugraditi u oko (jednožarišna, multifokalna ili torična), ultrazvučno se mjeri jakost leće koja će se ugraditi u oko. To je sveobuhvatan pregled koji traje oko sat vremena, ponekad i dulje.

Tko se ne smije podvrgnuti ovakvom zahvatu?

Gotovo svi pacijenti sa sivom mrenom kandidati su za lasersku operaciju kao i oni koji oko 50. godine života ili stariji, koji još nisu razvili sivu mrenu, ali se žele trajno riješiti naočala. Kod njih se odstranjuje prirodna leća i ugrađuje multifokalna leća uz pomoć lasera koji daje operaciji preciznost i predvidljivost. Ako osoba ima ožiljke na rožnici, keratokonus ili je bila na antiglaukomskoj operaciji, sivu mrenu može ukloniti ultrazvučnom operacijom umjesto laserskom.

Sunčane naočale s dioptrijom: pametno rješenje na koje se oči trebaju naviknuti

Razgovarala: Maja Posavec

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo