Zdravlje

Zdravlje

Obavezno kontrolirajte! Jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva

Ove subote, 6. lipnja Udruga P.I.N.K. – life obilježiti će Dan plave zvijezde (Blue Day) u malo drugačijem obliku. Cilj ovog dana je jačanje svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva, promoviranja zdravog načina života te podrške oboljelima od raka debelog crijeva.

Naime, s obzirom na trenutnu situaciju, članovi Udruge, zajedno sa svojim suradnicima i pokroviteljima, provest će se kroz nekoliko zagrebačkih kvartova u plavom turističkom autobusu ZET-a, te na taj način građanima poslati poruke i podijeliti promotivan materijal vezan uz prevenciju i rano otkrivanje raka debelog crijeva. Autobus će predvoditi vjerni prijatelji Udruge, motoristi Pleter Chapter Croatia, početak manifestacije je u 11 sati na Zrinjevcu, a sve građane poziva se da taj dan obuku nešto plavo ili podršku daju nekim plavim detaljem.

Dan plave zvijezde obilježava se svake godine u lipnju po uzoru na manifestaciju „Dress in Blue Day“, koja se već niz godina održava u SAD-u u organizaciji Colorectal Cancer Alliance. U Hrvatskoj se obilježava četvrtu godinu zaredom, a cilj ovog zdravstveno-edukativnog događanja je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti.

U Hrvatskoj je u 2017. godini bilo 3659 novooboljelih od raka debelog crijeva (muškarci 2143, žene 1516), dok je od raka debelog crijeva u 2018. godini umrlo 2240 osoba (muškarci 1321, žene 919).

Rak debelog crijeva predstavlja prvi po učestalosti tip raka te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka promatrano ukupno u oba spola (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2017. godine, Bilten 42, Zagreb, 2020., HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2018. godini, Zagreb, 2019.). Po stopi mortaliteta od raka debelog crijeva Hrvatska se nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.

Preživljavanje od raka debelog crijeva u razdoblju 2010. – 2014. u Hrvatskoj iznosi 51,1%, čime se Hrvatska nalazi na začelju u EU (Izvor: Svjetsko istraživanje preživljenja od raka u razdoblju 2010 – 2014. (CONCORD – 3)).

Odaziv na testiranje okultnog krvarenja u stolici u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj je manji od odaziva u većini drugih država EU i već godinama iznosi tek 20-tak % građana. Prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45 %, a željeni 65 %.

Rak debelog crijeva podjednako zahvaća i muškarce i žene, a u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva. Oko 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

Za sve građane koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti.

Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom.

U Hrvatskoj je u 2016. godini bilo 23 650 novooboljelih od raka, dok je u 2017. godini od raka umrlo 13 964 osoba (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2016. godine, Bilten 41, Zagreb, 2019., HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2017. godini, Zagreb, 2018.). Sa stopom smrtnosti od 337,8/100 000 stanovnika u 2018. godini Hrvatska drži neslavno drugo mjesto smrtnosti od raka u EU i to odmah iz Mađarske sa stopom smrtnosti od 345,94/100 000 stanovnika. Prosjek EU je 260,6 umrlih od raka na 100 000 stanovnika (Izvor: Eurostat).

Plavi P.I.N.K. autobus će u 11:10 krenuti sa Zrinjevca, te sljedećom rutom obići građane i educirati ih o raku debelog crijeva: Zrinjevac – Palmotićeva – Vodnikova – Savska – Tratinska – Ozaljska – Selska – Zagorska – Magazinska- Andrije Žaje – Žerjavićeva – Ulica kneza Mislava – Trg žrtava fašizma- Zvonimirava – Šubićeva – Maksimirska – Bukovačka – Kišpatićeva – Lašćinska – Zvonimirova – Svetice – Kennedyjev trg- Zvonimirova – Trg žrtava fašizma – Ul. kralja Držislava – Zrinjevac.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo