Oboljeli do šećerne bolesti, osim na razinu glukoze u krvi, moraju posebno paziti na ovaj organ - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Oboljeli do šećerne bolesti, osim na razinu glukoze u krvi, moraju posebno paziti na ovaj organ

Shutterstock

Svjetski dan dijabetesa obilježavamo 14. studenoga, a uspostavljen je 1991. godine kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog pojačane zdravstvene prijetnje dijabetesa.

Unatoč napretku u standardnoj skrbi, osobe s dijabetesom tipa 2 suočavaju se s nižim očekivanim životnim vijekom, a pacijenti s dijabetesom tipa 2 i kardiovaskularnim bolestima mogu umrijeti i do 12 godina ranije od onih bez dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Većina osoba s dijabetesom umire upravo od kardiovaskularnih uzroka.

Zvuči grubo, ali roditelji moraju promijeniti paradigmu da je zdravo dijete ono punašno

Povodom Svjetskog dana dijabetesa kojeg obilježavamo 14. studenog, jedna od vodećih svjetskih farmaceutskih istraživačkih tvrtki, Boehringer Ingelheim, održala je internetski medijski događaj kako bi ukazala na činjenicu da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti osoba s dijabetesom tipa 2 i naglasila važnost dvosmjernog razgovora pacijenta s dijabetesom i liječnika o zdravlju srca.

Svrha događaja, održanog u partnerstvu s Care 4 Your Heart, udrugom za prevenciju komplikacija povezanih s dijabetesom, bila je promijeniti percepciju da je liječenje dijabetesa tipa 2 samo praćenje razine šećera u krvi te potaknuti svijest o povećanom kardiovaskularnom riziku kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Dijabetes tipa 2 je bolest u porastu; oko 463 milijuna odraslih trenutačno živi s dijabetesom, od čega je 90 % slučajeva dijabetesa tipa 2, a predviđa se da će taj broj porasti na 700 milijuna do 2045. godine. 

Kada govorimo o dijabetesu, prvo na što većina pomisli je praćenje razine šećera u krvi; međutim, mnogi čimbenici tu igraju ulogu. Dijabetes može uzrokovati komplikacije različitih organa i dijelova tijela, poput očiju, usta, živaca, bubrega i srca. Kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrti ljudi s dijabetesom tipa 2. Briga o srcu iznimno je važna za osobe s dijabetesom tipa 2 i važno je da s liječnikom o tome razgovaraju.

Na online događaju, Jean-Luc Eiselé, izvršni direktor Svjetske kardiološke federacije, ukazao je na nisku razinu svijesti pacijenata o kardiovaskularnom riziku kod dijabetesa:

Mnoge osobe koje žive s dijabetesom nisu niti svjesne da imaju kardiovaskularnu bolest, jer oštećenje na srcu možda neće odmah izazvati nikakve simptome. Kardiovaskularne bolesti najveće su ubojice na svijetu, a najmanje 80 % prerane smrti zbog srčanih bolesti i moždanog udara bi se mogle izbjeći. Stoga je izuzetno važno da osobe s dijabetesom razgovaraju s liječnikom o tome kako se mogu zaštititi.

Govoreći iz kardiološke perspektive, prof. Ricardo Fontes-Carvalho, poznati portugalski kardiolog, dodao je:

Visoka razina šećera u krvi predisponira pacijente na veće blokade arterija u cijelome tijelu, posebno u srcu i mozgu. Osobe s dijabetesom imaju visoku razinu lošeg kolesterola i sklonost hipertenziji, pretilosti ili nedostatku tjelesne aktivnosti, što povećava njihov kardiovaskularni rizik. Čak i kad su razine glukoze pod kontrolom, dijabetes tipa 2 uvelike povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazujući važnost integriranog pristupa zbrinjavanja svih čimbenika kardiovaskularnog rizika kako bi se taj rizik umanjio.

Približno jedan od tri bolesnika s dijabetesom tipa 2 ima kardiovaskularnu bolest i to može imati štetne učinke na njihov život, a postoje mjere koje se mogu poduzeti kako bi se taj utjecaj smanjio kroz dobro zbrinjavanje zdravstvenih stanja tih osoba. 

Profesor Thomas Wascher, vodeći dijabetolog iz Austrije, rekao je:

Kod osoba s dijabetesom, upravljanje zdravljem srca jednako je važno kao i upravljanje razinom šećera u krvi. Međusobna povezanost srca i krvnih žila razlog je zbog kojeg dijabetes tipa 2 povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Znamo da je kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 vjerojatnost da će razviti kardiovaskularne bolesti dva do četiri puta veća nego kod pacijenata bez dijabetesa, stoga je holistički pristup nužan.

Doktorica Sarah Jarvis, liječnica opće prakse i suradnica Kraljevskog koledža liječnika opće prakse u Velikoj Britaniji, objasnila je zašto je otvoreni dijalog između pacijenata i liječnika toliko presudan, posebno kada je riječ o kroničnim stanjima poput dijabetesa:

Za dugoročan uspjeh u liječenju dijabetesa tipa 2 ključno je da pacijenti imaju dobru komunikaciju sa svojim liječnikom i da dobro surađuju. Znamo da je vjerojatnije da će pacijenti slijediti propisanu terapiju ako se s liječnikom slažu i ako vjeruju da će terapija poboljšati njihovo stanje.

Gotovo 60.000 Hrvata oporavilo se od koronavirusa: 6 savjeta koje bi bilo dobro slijediti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo