Zdravlje

Zdravlje

Obožavate dobro pečene odreske? Postoje ljudi koji ih ne bi trebali jesti

Određena stanja otkrivaju tko ne bi trebao jesti odrezak.

Ako volite meso onda se slažete da je veliki užitak pojesti fino ispečeni odrezak s blanširanim povrćem i fino začinjenim krumpirima… no kako se o konzumaciji crvenog mesa i utjecaju na zdravlje puno govori, možda se pitate je li zdrav odabir za vas. Dobra je vijest da, kao i u većini slučajeva, umjerena konzumacija crvenog mesa ništa neće učiniti zdravlju, ali osobe s određenim problemima bi ipak često trebale izbjegavati ovu vrstu mesa. 

“Kada većina ljudi pojede odrezak tijelo će ga apsorbirati i iskoristiti što mu treba, recimo za gradnju mišića i proizvodnju krvi. No takav je komad mesa moguće pun zasićenih masnoća, a česta konzumacija je povezana s povišenim kolesterolom, bolestima srca pa i razvojem raka, a posebno raka debelog crijeva”, navodi dr. Mike Bohl. 
Tko ne bi trebao jesti odrezak, otkriva liječnik.

Osobe koje imaju problema s probavnim sustavom 

Iako je većinu namirnica sasvim OK konzumirati povremeno, odrezak može kod ljudi s osjetljivim probavnim sustavom izazvati probleme jer će osjetljiva probava imati više problema s probavljanjem crvenog mesa. Visok udio proteina i masnih namirnica, kao što su odrezak ili crveno meso, puno se duže zadržavaju u želucu. Da imate problema može vam otkriti i nadutost nakon ovakvog obroka, koja će biti posljedica viška toksina koji se nakupljaju u probavnom traktu. 

Što će se dogoditi u tijelu ako prestanete piti alkohol na 30 dana? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Ako imate alergiju na meso

“U pitanju su oni koji nikada ne bi trebali pojesti odrezak ako znaju da će u kratkom roku imati alergijsku reakciju”, pojašnjava Bohl. Kako je naveo, povremeni obrok koji sadrži crveno meso neće nanijeti štetu, ali sigurno hoće osobama koje su alergične na meso. 

Alpha-gal sindrom se nedavno otkrio i definiran je kao alergija na životinjske proizvode, posebno na crveno meso. Iako je rijedak, postoji i reakcija će se javiti kao kod svake alergije u samo par minuta. Simptomi alergije će se javiti u obliku plikova, svraba, prhutanja kože, curenja nosa, kihanja, proljeva ili oticanja lica, jezika, grla…

Osobe s dijabetesom 

Kako se u crvenom mesu nalazi dosta zasićenih masnoća, one se mogu u tijelu akumulirati kao LDL kolesterol (“Loš” kolesterol) te utjecati na povišenje krvnog tlaka. 

“Tko ima dijabetes ima i povećan rizik od razvoja bolesti srca pa bi izbjegavanje takvog mesa moglo pomoći kod prevencije razvoja bolesti”; navodi dr. Cedrina Calder. Američka udruga za dijabetes savjetuje da pacijent ne bi trebao konzumirati više od 20 g masnoća, a  u jednom se odresku može nalaziti oko 19 grama.  Ako znamo da dijabetes povećava rizik od visokog krvnog tlaka, jasno je da ga ne bi trebali često imati na tanjuru.

4 namirnice koje mozak voli i koje neurolog uvijek savjetuje pacijentima

Ako se u obitelji javio rak debelog crijeva

Česta konzumacija crvenog mesa može posebno biti štetna za one koji nose određene gene, a odrezak ili slični komadi crvenog mesa su povezani s razvojem raka, posebno raka debelog crijeva. dr. Calder ističe da svi kod kojih se u obitelji javila ta bolest trebaju razmisliti o konzumaciji takvih namirnica. Na stranicama Harvard Healtha stoji kako osobe koje jedu 140 g odreska u danu, imaju i oko 28 posto veće šanse da će se kod njih razviti rak debelog crijeva. Sad kad to znate, dobro je dodati kako su piletina i riba dobar odabir ako želite prevenirati razvoj ove bolesti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo