Hrana i recepti

Hrana i recepti

4 namirnice koje mozak voli i koje neurolog uvijek savjetuje pacijentima

Shutterstock

Ako je namirnice odobrio liječnik, na vama ostaje samo da ih uvrstite na dnevni meni.

Starenje donosi promjene za cijeli organizam, a tu je uključen i mozak.  Što smo stariji to ćemo prije primijetiti promjene u kognitivnim funkcijama koje mogu utjecati na ponašanje, planiranje i rješavanje problema, ali i razumijevanje kompleksnih pitanja. I dok se blage kognitivne promjene smatraju nečim normalnim, kod nekih će ljudi starost ipak donijeti nešto ozbiljnije probleme. Bilo da je vaš mozak doživio te blage promjene ili nešto veće, ono što jedete može imati veliki utjecaj na usporavanje promjena koje starenje može donijeti našem mozgu. 

Kako biste bolje razumjeli koje to namirnice mogu pomoći i u ovoj situaciji, neurologinja dr. Kiran Rajneesh sa sveučilišta Wexner Medical Center, otkriva što jesti za bolje konitivne funkcije ali i za usporavanje propadanja mozga. 

1. Riba

Ako volite jesti ribu, a uz želite i voditi brigu o zdravlju mozga, što više ribe dodajte svojim obrocima, a posebno one masne koja nudi dodatne doze omega 3 masnih kiselina. 

“Samo dvije porcije ribe u jednom tjednu će puno dobrog ponuditi mozgu jer su omega masne kiseline upravo odgovorne za obnavljanje mijelina”, navodi liječnica te dodaje kako je studija od prije dvije godine potvrdila da konzumacija ribe poboljšava pamćenje i kognitivno zdravlje kod zdravih pojedinaca, a svi rezultati su objavljeni u magazinu  Aging Neurosince. Svega nekoliko porcija od 120 g ove ribe tjedno, može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 36 posto. Također, omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od moždanog udara i Alzheimerove bolesti.  Dobar izvor omega-3 masnih kiselina su pastrva, inćuni, srdele, losos i haringa. Dobro je i spomenuti, ako kupujete ribu, da ona iz divljine sadrži manje zasićenih  masti od ribe iz uzgoja, ali zato je riba iz uzgoja bogatija omega-3 masnim kiselinama. 

2. Orašasti plodovi 

Za one koji vole nešto grickati, ali da su u pitanju zdrave namirnice poput orašastih plodova, slobodno mogu uživati u toj navici. Jedan je studija, objavljena u magazinu Advances od Nutrition,  a provedena nad studentima koji su konzumirali oko 60 g orašastih plodova u danu, pokazala kako oni koji ih jedu imaju bolje kognitivno zdravlje i kritičko razmišljanje od onih koji ih ne jedu. Ako nemate alergije na orašaste plodove onda je najbolji način za zaštitu zdravlja mozga upravo da ih jedete. 

Što kada je dijagnoza dva različita raka? Ne događa se često, ali evo što je bitno znati

3. Šumsko voće

Jesti svježe ubrano šumsko voće je pravi užitak, ali ako ne možemo do svježih, cijele godine su nam dostupne i u zamrznutom obliku te se lako dodaju raznim obrocima. Da bi se trebale jesti svakodnevno, slaže se i dr. Rajneesh koja pacijentima uvijek savjetuju da ne preskaču ove male poslastice jer su prepune vitaminom C ali i antioksidantima koji će pomoći pri regeneraciji moždanog tkiva i staničnih membrana. Uz to, savjetuje da ih dodate prehrani jer sadrže i mikronutrijente te mikroelemente koji će isto tako pomoći pri održavanju ali i reparaciji funkcija mozga. 

4. Kurkuma

Ako želite nešto posebno dodati večeri, ručku ili jutarnjim napicima neka to bude kurkuma! Možete ga dodati mlijeku kako biste dobili čudotvorno “zlatno mlijeko” ili  rižotu… Sasvim je svejedno kako ćete ju koristiti dokle god ju koristite. 

Što treba znati o lažno pozitivnim visokim vrijednostima PSA testa? Evo i koji su normalni rasponi

Kurkumin, kao glavni sastojak kurkume, je poznat po svojim svojstvima koji će usporiti starenje, štititi od raka ali i pomoći kod održavanja memorije. 
Iako svi ovi savjeti sigurno koriste zdravlju mozga, ako mislite da se upravo kod vas, ili vama drage osobe, događaju kognitivne promjene, najbolji način prevencije opasnog ishoda je posjet liječniku. On će znati tražiti preglede koji će otkriti što se događa a isto tako dati savjete kako se nositi s tim promjenama. Namirnice koje smo naveli su sigurno dobar početak prevencije. 

MIND – dijeta za prevenciju Alzheimerove bolesti

Kako je pojasnila nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender za portal Ordinacija.hr, taj novi način prehrane koji su osmislili stručnjaci s čikaškog sveučilišta Rush University pokazao je povoljan učinak na smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti, čak i kod osoba koje ga se ne drže strogo.

“Principi ovog načina prehrane, koji se krije iza prikladnog akronima MIND (Mediterranean – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), temelje se na mediteranskoj te DASH-prehrani, koje su u mnogim istraživanjima pokazale brojne poželjne zdravstvene učinke, kako na rizik od kardiovaskularnih bolesti tako i na rizik od Alzheimerove demencije. Sustav prehrambenih preporuka – DASH (The Dietary Approaches to Stop Hypertension) – temelji se na niskom unosu zasićenih masti i natrija, a ujedno predstavlja prehranu bogatu voćem, povrćem i mliječnim proizvodima, s niskim udjelom masti. Dijeta DASH se u nekoliko kliničkih pokusa pokazala učinkovitom u sniženju povišenog arterijskog tlaka. Mediteranska dijeta tipična je tradicionalna prehrana na području Mediterana, a temelji se na konzumaciji povrća, voća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, ribe i maslinovog ulja uz umjerenu konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda.”, zaključila je. 

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo