Zdravlje

Zdravlje

Što treba znati o lažno pozitivnim visokim vrijednostima PSA testa? Evo i koji su normalni rasponi

Shutterstock

Probirni ili „screening“ testovi su oni koji primjenjeni u redovitim razmacima mogu otkriti bolest poput raka prostate u ranoj fazi.

Normalan rezultat testa pretpostavlja da bolest nije prisutna. Ako je test nenormalan, postavlja se sumnja da je bolest prisutna i dalje se rade testovi koji tu sumnju trebaju ili potvrditi ili opovrgnuti. Na rak prostate obično se posumnja zbog abnormalnosti jednog ili oba od dva testa koji se koriste za otkrivanje raka prostate. Testovi probira za rak prostate su digitalni rektalni pregled od strane liječnika i krvni test kojim se mjeri brazina prostata specifičnog antigena ili skraćeno PSA.

Tijekom digito-rektalnog pregleda, liječnik s navučenim rukavicama uvlači kažiprst u rektum i pipa prostatu. Bilo kakva nepravilnost, kvržica ili otvrdoće koje se osjeti na površini žlijezde predstavlja sumnju na rak prostate. Preporučljivo je digito-rektalni pregled raditi u svih muškaraca starijih od 40 godina.

PSA test

PSA test je jednostavan, ponovljiv, i relativno točan krvni test. Koristi se za otkrivanje proteina (prostata specifičnog antigena), koji se otpušta iz prostate u krv. Razina PSA kod muškaraca oboljelih od raka prostate obično je veća od 4 ng/ml. Vrlo velika prostata, infekcije i upale su drugi mogući razlozi povećanja PSA. Iako nesavršen, ovaj test je jako vrijedan kao test za rak prostate i preporučuje se raditi kod muškaraca u dobi od 40 i više godina. Muškarci s visokim rizikom za razvoj raka prostate, zbog obiteljske povijesti ili visoke početne vrijednosti PSA u krvi, trebali bi ove testove provoditi barem jedanput na godinu počevši od 40. godine života.

Iako još uvijek s puno kontroverzi, većina urologa preporučuje redoviti probir za karcinom prostate u muškaraca koji će vjerojatno živjeti više od 10 godina ( tj. očekivano trajanje života je barem još 10 ili više godina).

Imate 40 godina i pitate se što trebate – mamografiju ili ultrazvučni pregled?

Vrijednost PSA u krvi od 4 nanograma po mililitru krvi općenito se smatra normalnom. Trend je, međutim, obavljanje biopsije prostate u svih muškaraca s PSA vrijednosti višom od 2,5 ng / ml, kako bi se rak prostate otkrio u ranoj, i nadamo se, potpuno izlječivoj fazi.  Rezultati između 4 i 10 smatraju se graničnim. Ove granične vrijednosti se interpretiraju u kontekstu dobi bolesnika, simptoma, znakova bolesti, obiteljske povijesti, i promjene u razine PSA tijekom vremena. Rezultat veći od 10 smatra se abnormalnim, što upućuje na mogućnost raka prostate. Pokazalo se da što je veća PSA vrijednost, veća je vjerojatnost dijagnoze raka prostate. Štoviše, razina PSA teži povećanju kad rak napreduje od u prostati loklalizirane bolesti do bolesti koja se širi lokalno ili na udaljene organe. Vrlo visoke vrijednosti, kao što su 30 ili 40, najčešće su uzrokovane rakom prostate.

Što su lažno pozitivno visoke vrijednosti PSA testa?

Lažno pozitivna povišenja PSA su ona povišenja PSA koja su uzrokovana nekim drugim bolestima i stanjima prostate, a ne rakom. Na primjer, benigna hiperplazija prostate (BPH) i infekcija ili upala prostate (prostatitis) iz bilo kojeg razloga, mogu dovesti do povišenja PSA. Treba imati na umu da čak i rektalni pregled ili ejakulacija 48 sati prije testiranja ponekad mogu dovesti do povišenja vrijednosti PSA. Lažno pozitivna povišenja vrijednosti PSA  obično su između 4 i 10 ng/ml, ali mogu biti i jako visoke  vrijednosti, npr. 25 ili 30. U tom slučaju, međutim, treba biti jako oprezan u interpretaciji, jer u podlozi, ipak, može biti rak prostate. Neke druge bolesti u tijelu ili infekcije nekog drugog dijela tijela (ne prostate), lijekovi, hrana, pušenje, alkohol ne uzrokuju lažno pozitivno povišenje vrijednosti PSA.

Sposobnost PSA testa za otkrivanje raka prostate je visoka. Razlog tome je činjenica da većina pacijenata, iako ne svi, uz rak prostate imaju granične ili abnormalno povišene vrijednosti PSA. Sposobnost testa da isključi druge dijagnoze je niža zbog ostalih stanja koja mogu uzrokovati lažno pozitivno povišenje vrijednosti PSA

Koja su poboljšanja PSA testa učinjena?

Trenutno, postoji nekoliko poboljšanja testu PSA u krvi. Svrha ovih poboljšanja je pomoći liječnicima da bolje procijene granične ili povišene vrijednosti PSA. Cilj je preciznije utvrditi kad je u podlozi karcinom prostate, a kada je riječ o lažno pozitivnim povišenjima razine PSA u krvi uslijed nekih drugih bolesti prostate. Drugim riječima, svrha je poboljšati osjetljivosti i specifičnosti testa.

Jedno poboljšanje zove se PSA omjer. Ovaj omjer određuje se dijeljenjem iznosa PSA koja cirkulira slobodno u krvi sa iznosom PSA koja je povezana s proteinima u krvotoku. Istraživanja su pokazala da PSA koji cirkulira slobodno u krvi ima tendenciju biti povezan s benignom hiperplazijom prostate (BHP), dok PSA koji je vezan za proteine u krvotoku, ima tendenciju biti povezan s rakom prostate. Tako visoki omjer PSA sugerira lažno pozitivno povišenje PSAT i ne ide u prilog dijagnoze raka prostate. Nasuprot tome, visoka vrijednost PSA s niskim PSA omjerom ide u prilog dijagnoze raka prostate. Još jedna učinjena izmjena PSA testa temelji se na zaključku koji je donesen na temelju dugogodišnje opservacije da kako muškarac stari tako količina PSA u krvi može normalno rasti, a da nije u podlozi rak prostate.

Koje namirnice jeste za zdravlje prostate, a koje izbjegavati? Evo što savjetuje liječnik

Dakle, liječnici mogu koristiti ono što se naziva dobno-specifičnim PSA, osobito za procjenu granične vrijednosti. Kod dobno-specifične PSA, normalne vrijednosti su prilagođene za dob pacijenta. Prema tome, dobno-specifični normalni rasponi PSA su:

  • 0 – 2,5 za muškarce u 40-im godinama;
  • 0 – 3,5 u 50-im godinama;
  • 0 – 4,5 u 60-im godinama;
  • 0-6,5 za muškarce 70 godina i više.

Dakle, kao primjer, PSA vrijednost od 4 ng/ml će se smatrati graničnom za muškarce u 30-im i 40-im godinama, ali bi mogla biti normalna za muškarce u 50-im, 60-im, i 70-im godinama.

Nadalje, drugo poboljšanje PSA testa zove se PSA brzina ili nagib. Brzina se izračunava kao stopa po kojoj se PSA mijenja s ponovljenim testiranjima tijekom vremena. Što je brži porast PSA, to je vjerojatnije da je rak prostate prisutan. Manje brzi porast PSA, manja je vjerojatnost da je u podlozi karcinom prostate. Gen 3 za rak prostate (PCA3) je novi, genski test koji se provedi na uzorku urina. PCA3 je vrlo specifičan za postavljanje dijagnoze raka prostate. Stoga, za razliku od PSA, PCA3 nije podložan uvjetima kao što su benigno povećanje ili upala prostate. PCA3 test urina može pružiti dodatne informacije uz PSA test i tako pomoći pri odlučivanju treba li ili ne učiniti biopsiju prostate.

Autor: www.onkologija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo