Zdravlje

Zdravlje

Koje namirnice jeste za zdravlje prostate, a koje izbjegavati? Evo što savjetuje liječnik

Foto: Shutterstock

Neke namirnice mogu štetiti ali neke će čuvati zdravlje prostate.

Zdrava prehrana dokazano štiti zdravlje i ne bi se na nju trebalo misliti samo u okviru gubitka kilograma. 

Kako je rak prostate jedan od najčešćih teških bolesti koje se događaju muškarcima, dobro je imati na umu što jedemo. Prema riječima dr. Brad Gilla, studije u utjecaju hrane na zdravlje prostate mogu biti informativne, ali je teško prikupiti prave podatke jer puno faktora utječe na rezultat. 

No zdrava prehrana je uvijek dobrodošla, a dr. Gill navodi koje to namirnice mogu utjecati pozitivno na zdravlje prostate. 

Što jesti za zdravlje prostate? 

Rajčica 

Likopen je antioksidant koji rajčicama daje boju i jedan od naviše proučavanih anti-kancerogenih sastojaka. Studije su pokazale da su raku prostate manje podložni muškarci koji imaju visoku razinu likopena u krvi i jedu puno rajčice. Rajčice sadrže i niz drugih vitamina i antioksidansa, te bi zato rajčice trebale biti dio svake uravnotežene prehrane. Što se tiče pripreme rajčice, generalno pravilo kaže što se više rajčica kuha i tretira, to se više likopena oslobađa. 

Suptilni znaci koji mogu otkrivati smrtonosni rak – liječnici upozoravaju da ih morate zapamtiti

Kurkuma 

Kurkuma ima nekoliko  važnih sastojaka od kojih se ističu protuupalna svojstva, a to je ključ u prevenciji nastanka raka prostate.

Dr. Gill navodi kako bi nemirnice bogate protuupalnim svojstvima mogle sniziti razine antigena specifičnih za rak prostate. Radi se o proteinu koji proizvode zdrave i nezdrave stanice u prostati, a upravo je taj PSA test uobičajen pregled za rak prostate. 

Koju hranu izbjegavati? 

Isto kako neke namirnice mogu pomoći kod prevencije raka prostate, liječnik navodi kako je potrebno znati i što izbjegavati. 

“Najveći je izazov kada se proučava utjecaj hrane na zdravlje je to što se stvari obično odvijaju jako sporo kada je u pitanju rak prostate, što nije slučaj kada proučavamo utjecaj lijekova na zdravlje srca. Ako želite znati točne podatke o hrani i raku proste, ispitanici se trebaju pratiti 15 do 20 godina, ako ne i duže”, navodi liječnik.

Ipak, postoje dokazi koji kažu da su neke namirnice loša vijest, a one su:

  • previše crvenog mesa
  • previše procesuirane hrane 
  • previše suhog mesa
  • previše mliječnih proizvoda

Povećanje prostate je isto stanje koje se može pogoršati lošom prehranom, pa se i na to treba obratiti pažnja. 

Budite proaktivni

Na vrijeme mislite na svoje zdravlje, pratite ga i dobro se informirajte jeste li u rizičnoj skupini od razvoja raka. Neki od rizičnih faktora su sigurno godine, pa je tako rak prostate otkriven najčešće kod muškaraca starijih od 65 godina. 

5 svakodnevnih navika koje povećavaju rizik od razvoja raka gušterače – izbjegavajte

Morate znati tko je u obitelji imao rak prostate ali i koji je ženski član imao rak dojke. Pretilost i pušenje su također važni faktori. Vježbajte redovito i jedite zdravo ali i na vrijeme posjetite liječnika radi preventivnih pregleda. Ako ste stanje otkrije na vrijeme, lako se liječi. 

Rak prostate iznimno čest

Skoro svake tri minute dijagnosticira se jedan novooboljeli od karcinoma prostate, a svake 13. minute netko umre. Nakon 50-te godine života incidencija raka prostate naglo raste, a najčešće se pojavljuje u dobi od 70 do 74 godine gdje se bilježi preko 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu. Činjenica je da se oko 80 posto slučajeva raka prostate dijagnosticira kod muškaraca starijih od 65 godina. U Hrvatskoj konkretno 1376 od ukupno 1786. Još nije u potpunosti definirano kada bi trebali započeti s redovnim pregledima, ali biste prije 50-tog rođendana trebali s liječnikom porazgovarati o mogućim testovima.  Ako je netko u obitelji imao rak prostate, PSA (prostata specifični antigen) vrijednosti možete napraviti već oko 40-te godine života. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo