Zdravlje

Zdravlje

5 svakodnevnih navika koje povećavaju rizik od razvoja raka gušterače – izbjegavajte

Shutterstock 1464743105

Saznajte kako izbjeći smrtonosni rak.

Rak gušterače nije tako česta dijagnoza ali je stopa preživljavanja među najnižima, pa će  5 godina nakon dijagnoze preživjeti samo 11 posto pacijenta. Razlog je otežan put do dijagnoze a često se otkrije tek kada se jako proširi. “Stanice raka gušterače su iznimno otporne i agresivne. Čak i mali tumori se mogu proširiti na druge organe prije dijagnoze“, ističe dr. Timothy Donahue,  šef onkologije i profesor kirurgije na sveučilištu David Geffen, UCLA.

Prema riječima stručnjaka, rizični faktori za razvoj ove okrutne bolesti su dijabetes, kronične upale gušterače, pušenje, starosna dob, pretilost i prehrana koja se većinom sastoji od crvenog i procesuiranog mesa.

Rani simptomi raka gušterače mogu biti blagi i često ih ne smatramo dovoljno ozbiljnim da bismo posjetili liječnika“, navodi dr. Donahue. Lista simptoma uključuje bol u leđima, gubitak kilograma, apetita ili mučninu. Žutilo kože također može biti jedan od simptoma.

Rak se ne može uvijek prevenirati ali neke su navike povezane s razvojem raka gušterače i treba ih izbjegavati. Evo što trebate izbjegavati.

1. Pušenje 

Prema upozorenjima koja stoje na službenim stranicama  Pancreatic Cancer Action Network, navode kako pušenje utječe na oko 20 do 30 posto slučajeva raka te da oni koji puše cigarete imaju dva put veče šanse da će se kod njih razviti rak gušterače nego kod onih koji nisu nikada pušili. 

Zašto bolest bubrega vodi do povećanog rizika od razvoja raka – evo što kažu liječnici

2. Previše alkohola 

Kronična upala gušterače je jedan od rizičnih faktora za razvoj raka, a neka istraživanja pokazuju kako postoji poveznica između pretjeranog korištenja alkohola i razvoja raka gušterače, stoji na stranicama PanCAN. Rizk se povećava kod osoba koje piju više od tri alkoholnih napitaka u danu, a kao mjeru prevencije liječnici navode da se alkohol konzumira u malim količinama, što će značiti dva pića za muškarce a jedno za žene. 

3. Procesuirane namirnice 

Stručnjaci iz bolnice Johns Hopkins kažu kako je meta analizom otkriveno da pretjerana konzumacija crvenog i procesuiranog mesa može biti povezana s razvojem raka gušterače i to za čak 19 posto. Naravno da će stručnjaci reći kako je važno konzumirati puno voća i povrća. 

4. Zaslađeni napici 

Nekoliko je studija pokazalo kako upravo ovakvi napici jesu jedan od rizičnih faktora za razvoj raka gušterače, ali je potrebno još puno istraživanja kako bi se to bolje razumjelo i kako bi se informacija mogla potvrditi, navode stručnjaci bolnice Johns Hopkins. Većina će zdravstvenih stručnjaka savjetovati da se ne konzumiraju u prevelikim količinama već da se više koristi voda koja nema kalorija niti dodataka i svakako će pridonijeti zdravlju. 

„Pušenje iz treće ruke“ izaziva sve veću zabrinutost – kako si pomoći i što treba znati?

5. Previše masnih naslaga na trbuhu 

Prema pisanju stručnjaka, indeks tjelesne mase 30 i više povećava rizik za razvojem ove teške bolesti za čak 20 posto. Rizik je još viši kod osoba koje su pretile, ako ih se usporedi s onima koji nisu. Ali oni koji imaju previše masnih naslaga na trbuhu mogu biti u skupini onih s povećanim rizikom čak i ako nisu pretili. Jedna je studija pokazala kako masne naslage na trbuhu mogu povećati šanse za razvojem raka čak i za 50 posto. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo