Zdravlje

Zdravlje

Odčepite nos i očistite sinuse u kratkom roku uz ove trikove

Sinusitis je jedna od češćih upala gornjih dišnih putova koju prate slaba prohodnost nosa, bolovi u glavi i često povišena temperatura. Najčešći je uzrok virus , pa ih ne moramo liječiti antibioticima.

Simptomi sinusitisa su slični običnoj prehladi, ali traju duže. Ako se protegnu da dva tjedna, velika je vjerojatnost da imate infekciju. Ako se ne liječi na vrijeme, problemi mogu potrajati…

Para

Bilo da se tuširate ili udišete paru iz posude, para može pomoći jer pročišćava nosnice i sinuse te vam tako olakšava disanje i izbacivanje sluzi. Ako koristite inhalator možete u vodu dodati par kapi eteričnog ulja ili morsku sol.

Uzimate lijekove na svoju ruku? Riskirate kardiološke, bubrežne, jetrene komplikacije…

Ispirete nos slanom vodom 

Prašina, zagađenja ili razni mirisi mogu doći do sinusa i uzrokovati njihovo začepljenje. Ako si želite pomoći, koristite slanu vodu za ispiranje sinusa. 

Izbjegavajte dim cigarete

Cigarete i njihov dim mogu povećati rizik od nastanka kroničnog začepljenja sinusa, a to je toliko važno da je cijelo istraživanje provedeno te objavljeno u stručnom magazinu International Forum of Allergy & Rhinology. Najvažnije je naglasiti da pušenje i duhanski dim onemogućavaju brz oporavak te povećavaju šanse za ponovnim oboljenjem.

Češnjak – prevenira bolesti, pomaže kod infekcija i visokog tlaka…

Pazite što jedete

Osobe koje su pretile češće pate zbog alergija i kronične upale sinusa od onih koji to nisu, stoji u rezultatima istraživanja objavljenima u magazinu Laryngoscope.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo