Odrasli i ADHD: 7 stvari koje trebate znati! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Odrasli i ADHD: 7 stvari koje trebate znati!

ADHD, odnosno poremećaj aktivnosti i deficita pažnje može biti poprilično otežavajuća okolnost, posebice u životu odrasle osobe. Većina odraslih dobro reagira na lijekove, ali pored toga, postoje i drugi oblici pomoći.

Postoji nekoliko savjeta koji sigurno neće ukloniti ADHD iz života, ali interveniranje i promjene životnih navika svakako će vam pomoći da ga držite pod kontrolom.

1. Razmislite o lijekovima

U današnjoj razvijenoj medicini, srećom, postoje lijekovi koji ljudima s ovim poremećajem pomažu ostati fokusirani i smireni. Takvi lijekovi mogu, kao nuspojave, imati smanjen apetit, nesanicu, glavobolje i sl. Stoga, nužno je prije upotrebe posavjetovati se s liječnikom.

2. Terapija vam može pomoći

Ako vas ne oduševljava ideja o korištenju medikamenata, onda biste mogli razmisliti o kognitivno-bihevioralnoj terapiji. Ovakva terapija pomaže pacijentu fokusirati se na sliku o sebi i mjesto u svijetu u kom se često ne osjećaju dobro. Ovakva terapija sigurno neće ukloniti ADHD, ali svakako vam može pomoći poboljšati svoje ponašanje, a u kombinaciji s lijekovima svakako će biti itekako korisna.

Kako prepoznati ADHD kod odrasle osobe?

3. Educirajte se

Što više znate o ADHD-u, svjesniji ćete biti svojih simptoma, a samim tim i načina na koji se možete nositi s njima. Što se više educirate, manje će se javljati osjećaj srama koji pacijenti često razviju zbog svoga stanja.

4. Neka se i bližnji educiraju

Bliski prijatelji, obitelj, partneri… Svi ljudi koji su vam bliski i koji vas okružuju također bi se trebali educirati. Osobama s ADHD-om iznimno je bitno razumijevanje okoline i podrška koja im se može pružiti.

5. Organizirajte se

Ako mislite da ste zaboravljivi ili da vam je previše obveza koje trebate obaviti, zapišite dnevne aktivnosti koje planirati ispuniti i jednostavno ih se držite. Jednom kada shvatite da je ono što ste si zapisali ono što morate uraditi, uskoro će vam to postati dnevna rutina.

6. Minimizirajte sve što vam odvraća pažnju

Osobama s ADHD-om jedan od većih problema je odvraćanje pažnje. Smanjite to u svom okruženju onako kako vama najbolje odgovara: glazbom, sklanjanjem nepotrebnih stvari iz vašega okruženja i sl.

7. Krećite se

Tjelovježba, šetanje i kretanje općenito i više je nego poželjno. Možete naći aktivnost koja će vas najviše veseliti: ples, joga, karate, aerobik… Bit će vam zahvalan cijeli organizam, a vama će pomoći da se “ispušete”. 

Kako naučiti ADHD-ovce koncentraciji?

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo