Zdravlje

Zdravlje

Onečišćen zrak povezan s rakom pluća

Nepušači koji žive u sredinama gdje je zrak onečišćen 20 su posto skloniji umiranju zbog raka pluća nego osobe koje žive na čistom zraku.

Iako je pušenje najčešći uzrok raka pluća, otprilike svaka deseta osoba koja razvije ovu malignu bolest ne puši cigarete. Smatra se kako sitne čestice onečišćenog zraka, koje mogu iziritirati pluća te tako prouzročiti upalu, predstavljaju faktor rizika za rak pluća, no istraživači do sada nisu u potpunosti uspjeli razlučiti utjecaj cigareta od učinka onečišćenog zraka.

Stručnjaci Sveučilišta u Ottawi su pratili više od 180.000 nepušača kroz razdoblje od 26 godina. Za to vrijeme je umrlo 1100 osoba od raka pluća.

Ispitanici su živjeli u svim državama SAD-a i Puerto Ricu, a stručnjaci su procijenili kojoj količini onečišćenog zraka su bili izloženi.

Nakon što su u obzir uzeli druge faktore rizika za rak, kao što su pasivno pušenje ili izloženost radonu, ustanovili su kako se rizik od razvijanja rajka pluća povećava 15 do 27 posto s povećanjem izloženosti zagađenom zraku.

Istraživači nisu dokazali koko onečišćenje iz zraka uzrokuje rak pluća, iako ističu da “postoji puno dokaza koji pokazuju kako izloženost sitnim česticama povećava kardiopulmonalni mortalitet. Čestice mogu naštetiti plućima putem upala i oštećenja DNK”.

Zabrinjavajuće je to što je visoka razina onečišćenja zraka koja je povezana s rakom pluća zakonski dopuštena u američkim gradovina: “Ne govorimo o ljudima koji žive u zaista onečišćenim mjestima gdje ne postoji kontrola zraka. Ove su granice unutar regulativnih standarda”, izjavila je Francine Laden, profesorica s Harvarda koja je komentirala istraživanje.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo