Zdravlje

Zdravlje

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

shutterstock

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i posljedica stanja poput hipertenzije i dijabetesa.

Ako vas zanima koji su to najčešći uzroci mutnog vida, otkrivamo u nastavku teksta. 

1. Refrakcijska greška

Refrakcijska greška ili greška loma, jest greška u fokusiranju svjetlosti i čest je razlog smanjene vidne oštrine oka. Astigmatizam je jedna od tih greški, a radi se ustvari o situaciju  kada zakrivljenost oka drži svjetlost podalje od zjenice. Tu pomoći mogu naočale ili kontaktne leće koje će grešku ispraviti. Opcija su i laserske operacije oka. 

2. Glaukom 

Glaukom je bolest propadanja vidnog živca, najčešće povezan s povišenim očnim tlakom, a može dovesti do sužavanja vidnoga polja te posljedično trajnog gubitka vida tj. sljepoće. Ova bolest je izrazito opasna zato što je bezbolna i pacijenti ne primjećuju nikakve smetnje dok već nažalost nije kasno i vid je nepovratno oštećen. Stoga je važno da se već od četrdesete godine života ide na redovite oftalmološke preglede i to u cilju ranog otkrivanja glaukoma.  

3. Senilna makularna degeneracija

Makularna degeneracija je promijenjeno stanje žute pjege (makule) kao posljedica degenerativnih promjena uzrokovanih starenjem. U razvijenim zemljama svijeta senilna makularna degeneracija je najučestaliji uzrok legalne sljepoće. Posljedica makularne degeneracije je poremećaj centralnog vida. 

Spriječite bolesti srca i krvnih žila u 9 koraka – redovito mjerenje tlaka je važno

4. Katarakta

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Nastaje postepeno, poremećajem u strukturi i pigmentaciji leće, najčešće u starijoj životnoj dobi (senilna katarakta). Pojavom zamućenja u očnoj leći (katarakta) postepeno dolazi do pada vidne oštrine, promjena u zamjećivanju boja. Nije moguće sivu mrenu liječiti ni kapljicama, niti tabletama vitamina, kao što neki pokušavaju. Jedina metoda liječenja sive mrene (katarakte) je operativna metoda.  

5. Suhoća oka 

Suho oko je jedan od najčešćih problema zbog kojih se ljudi obraćaju okulistu. Ova je tegoba češća u hladnim, zimskim mjesecima kada se susrećemo s naglim promjenama temperature (primjerice, kod ulaska u zagrijanu prostoriju iz ciče zime). Simptomi suhog oka mogu uključivati bol, zamućeni vid, osjećaj grebanja u oku, koji mnogi opisuju kao da im je pijesak ušao u oči. Pokušajte s umjetnim suzama ili toplim kompresama kako biste pomogli lučenje suza ako imate klasične simptome suhog oka. Ovlaživač zraka može pomoći kod kuće. Kronična suhoća oka zahtjeva pregled liječnika. 

6. Trudnoća 

Ako je beba na putu nemojte biti iznenađeni kada primijetite da vam je mutan vid, a sve zahvaljujući promjeni u hormonima koje mogu utjecati na oštrinu vida. Isto tako suhoća oka se može javiti što također može utjecati na vid. 

7. Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je četvrti po redu uzrok legalne sljepoće u razvijenim zemljama svijeta. Radi se o promjenama na mrežnici (retini) oka koje su posljedica šećerne bolesti, odnosno djelovanja povećane razine šećera u krvi na krvne žile mrežnice. Zamućen vid može biti jedan od simptoma. 

Oboljeli od dijabetesa imaju 4 puta veći rizik za obolijevanjem od pneumokokne bolesti

8. Kardiovaskularne bolesti 

Netko tko pati od visokog krvnog tlaka ili hipertenzije može imati problema sa zamućenim vidom ili čak i gubitkom vida kao rezultat oštećenja krvnih žila u oku. Zamućen vid se može javiti i kod osobe koja je doživjela moždani udar. Naravno da je potrebna liječnička kontrola i pomoć. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo