Zdravlje

Zdravlje

Osjećate se kao da imate temperaturu? Možda se radi samo o posljedici stresa…

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Psihogena temperatura povezuje se sa stresom, a stanje se manifestira povišenom tjelesnom temperaturom. Do njega dolazi kada osoba doživi emocionalni ili kronični stres.

Dr. Takakazu Oka, sa sveučilišta Kyushu, koji je specijalizirao psihosomatske poremećaje je u magazinu Temperatura napisao osvrt na novija istraživanja vezana za ovu pojavu.

Iako je ovo stanje poznato u literaturi, mali broj liječnika ga proučava i liječi pacijente sa ovim problemom“ ističe prof, Andrey Romanovsky, urednik magazina Temperatura, koji je upravo iz tog razloga pozvao dr. Takakazu Oka, sa sveučilišta Kyushu koji je specijalizirao psihosomatske poremećaje, da za spomenuti magazin napiše osvrt na novija istraživanja vezana za ovu pojavu.

Treba li prati ruke vrućom vodom i koliko je temperatura vode važna za uništavanje virusa?

Prema njegovim riječima, ne postoje epidemiološka istraživanja o psihogenoj temperaturi te stoga velik broj pacijenata ostaje bez dijagnoze, pa je njihov broj nepoznat.

Oka smatra da je ovo stanje dosta učestalo, prema dosadašnjim izvješćima iz kliničke prakse. On je osobno razgovarao sa dosta pacijenta, a među njima se po pomoć najčešće javljaju upravo studenti koji su pod velikim stresom. Liječnik napominje kako postoji puno stručnjaka koji sa ovim stanjem nisu niti upoznati.

„Povišena tjelesna temperatura je samo jedan od simptoma koje uzrokuje stres, pacijenti ne žele samo lijek protiv temperature već i pomoć oko ostalih simptoma“, ističe Oka.

Danas postoje nekoliko dostupnih tretmana, a slični su kao i za sva stanja povezana sa stresom, no on sam smatra da će se vrlo skoro o ovom stanju znati puno više, jer će se provesti puno više potrebnih istraživanja.

Trenutno je snažan imunitet prioritet – ojačajte ga ovim namirnicama

Simptomi zaraze koronavirusom

Koliko je za sad poznato, simptomi mogu biti blagi i slični gripi poput blago povišene tjelesne temperature, ali i:

  • kašlja
  • otežanog disanja
  • bolova u mišićima i
  • umora.

Ipak, ako imate ove simptome, obavezno odmah nazovite svog liječnika!

A. A.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo