Zdravlje

Zdravlje

Osteoporoza: uzroci, simptomi, liječenje i prevencija

Osteoporoza je sustavni i progresivni poremećaj skeleta kojeg karakterizira smanjena čvrstoća koštanog tkiva zbog čega su kosti podložne lomljenju i na manju traumu.

Čvrstoću kosti čini osim količine mineralne gustoće kosti (količine mineralnog sadržaja po jedinici volumena) i kvaliteta kosti. Kvaliteta kosti ovisi o obliku i volumenu kosti, arhitekturi koštanih gredica, stupanju koš tane pregradnje, kumulativnom oštećenju (mikrotraume koštanih gredica) i mineralizaciji. Za sada je dostupno samo mjerenje mineralne gustoće kosti denzitometrijskim metodama (bedrene kosti), kralježaka i donjeg dijela podlaktice (ručni zglob).

Od ove bolesti boluje 30% žena starijih od 60 godina i 10% muškaraca starijih od 70 godina. Od 1994. godine je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je preporučila definiranje osteoporoze prema nalazu denzitometrije.

Što je osteoporoza i kako se bolest ispoljava?

Osteoporoza spada u pet najčešćih kroničnih bolesti, ima više rizičnih čimbenika i nema jedinstvenog uzroka bolesti. Njena učestalost raste sa starenjem, češća je kod žena u menopauzi. Neprimjetno napreduje, a prvo očitovanje bolesti predstavljaju prijelomi. Javlja se poput “tihe epidemije”. Bolest izaziva značajnu invalidnost i smrtnost starije populacije, a liječnici liječe samo manji dio, 10-20% oboljelih. Stoga je nužno pažnju posvetiti prevenciji.

U Hrvatskoj prema epidemiološkim podacima se očekuje 355000 bolesnika. Smatra se da 15% postmenoapuzalnih žena (130000) ima osteoporozu, a 30% (260 000) ima osteopeniju. Iako je ugrožena ženska populacija u menopauzi, sve je više podataka o osteoporozi kod muškaraca i danas se smatra da oni čine 20-30% bolesnika s osteoporozom. Bolest se javlja i kod djece, ali veoma rijetko. Mlađe osobe mogu također oboljeti od osteoporze kada ona predstavlja komplikaciju u okviru drugih bolesti ili kao posljedica uzimanja nekih lijekova. Najčešći klinički oblik osteoporze je postmenopauzna osteoporza u žena TIP I koja je povezana s prestankom rada ovarija u menopauzi. Nakon 70. godine života prevladava senilna osteoporoza TIP II. Osteoporoza može biti i pridruženi znak u nekih drugih oboljenja ili kod primjene nekih lijekova. Tada govorimo o osteporozi uzrokovanoj lijekovima ili osteoporozi vezanoj za određenu bolest. No bez obzira na uzrok, osteoporoza kao “tiha bolest” se ne iskazuje alarmantnim tegobama sve dok ne dođe do prvog prijeloma. Prvi znak koji bolesnici nekada primijete je smanjenje visine tijela bol u leđima i promjena stava tijela. Dolazi do pogrbljenosti, trbuh se izbočuje, nastaju smetnje disanja, bolovi u kralježnici posebno kod duljeg stajanja i nošenja tereta.  

Kako prepoznati bol u leđima zbog “urušavanja” koštanih gredica kralješka? To je bol u srednjem dijelu kralježnice nastala naglo na pomak trupa ili podizanje tereta. Bol se pojasasto širi, pojačava se na udah i stojeći položaj, a smiruje se kod ležanja.

Tretiranje osteoporoze

Osteoporoza se jako teško liječi, ali svakako se može utjecati na poboljšanje koštane mase, sprječavanje lomova, zaustavljanje gubitka visine i deformacije kralježnice. U svrhu liječenja osteoporoze i njenih posljedica treba poduzeti niz mjera, a svaka od njih djeluje na neki od faktora rizika, umanjujući tako ukupni rizik za nastajanje osteoporotičnih prijeloma. Potrebno je organizmu osigurati dovoljan unos kalcija i D vitamina, a pored toga se najčešće koriste lijekovi koji istovremeno djeluju na poticanje stvaranja kosti i smanjenje njihove resorpcije, analgetici, opioidi i nesteroidni antirumatici za liječenje bolova i sl. Osim lijekova, nužna je i fizikalna terapija, a najčešće se provodi: elektroterapija i elektroanalgezija, hidroterapija, magnetoterapija, vježbe disanja, vježbe snaženja i istezanja ekstremiteta, vježbe za poboljšanje stava tijela i vježbe balansa.

Prevencija osteoporoze je ključna

Zdrave kosti stvaramo u djetinjstvu i adolescenciji. Taj period života je ključan za postizanje „vršne gustoće“. Studije pokazuju da je za optimalnu mineralizaciju skeleta u djetinjstvu i adolescenciji, uz genetski faktor, važan dovoljan unos kalcija hranom, primjerena tjelesna aktivnost, izlaganje suncu te adekvatna tjelesna težina. Fizička aktivnost kod djevojčica i dječaka od 5. do 14. godine, prema jednoj studiji, pozitivno korelira s razinom gustoće kosti mjerene DXA aparatima.

Na temelju prethodnih tvrdnji edukaciju o zdravim kostima treba provoditi od predškolske i školske dobi potičući djecu na zdrav način života uz dovoljan unos kalcija hranom, svakodnevni boravak na zraku, bavljenje sportom i održavanje normalne tjelesne težine, bez izgladnjivanja.

Osim ove primarne prevencije osteoporoze, važno je spomenuti i sekundarnu prevenciju. Naime, u svijetu se svake minute dogodi jedan osteoprotični prijelom kosti, a posljedice ovih prijeloma mogu biti teška invalidnost, ali i smrt, ako se radi o prijelomu bedrene kosti. Medicinski troškovi iz godinu u godinu rastu zbog produljenja životnog vijeka. Stoga je vrlo važno rano dijagnosticirati osteoporozu ili prepoznati da se radi o osteoporotičnom prijelomu.

Autorica: dr. med. Vlasta Urban Tripović, specijalistica za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo