Zdravlje

Zdravlje

Otkrijte koje zablude o suncu vas mogu koštati zdravlja

Foto: Shutterstock

Sve je više upozorenja o opasnostima prekomjernog izlaganja suncu, pa nam se nerijetko čini da sve znamo o temi koja nam već “izlazi na uši”.

Ipak, često i dalje prevladavaju pogrešna uvjerenja koja nas mogu koštati zdravlja. Na nedavnoj konferenciji “Sunce, prijatelj ili neprijatelj“ održanoj u Zagrebu, na kojoj su raspravljali liječnici, farmaceuti, nutricionisti i drugi stručnjaci, navedeni su brojni primjeri zabluda o suncu i preplanulosti.

  • Mnogi još uvijek misle da su solariji odlična priprema za izlaganje suncu, a zapravo su karcinogeni. Sunčanjem u solariju povećava se rizik od zloćudnih bolesti kože. Zabilježene su i maligne promjene na tkivu prstiju pod noktima, prouzročene UV lampama za geliranje noktiju.

Najveći broj melanoma zabilježen je u Australiji i Novom Zelandu, gdje je na 100 000 stanovnika zabilježeno 60 osoba s melanomima. U Hrvatskoj se na 100 000 stanovnika bilježi 13 osoba s melanomima. Iako je Hrvatska još uvijek na razini prosjeka po broju oboljelih, stopa smrtnosti je čak 50 posto viša nego u drugim zemljama EU. Čak 44% oboljelih su muškarci stariji od 50 godina.

Većina melanoma pojavljuje se kao novonastala pigmentacija, a svega 25-40% njih nastaje iz već postojećih madeža. Osobe koje su visoko rizične u smislu broja madeža bilo bi dobro pregledati tzv. mapiranjem.

  • Zabluda je da madeže treba preventivno uklanjati ako nemaju karcinogeni potencijal – to doista nema smisla.

  • Ne postoji 100% zaštitna krema pa je važno kožu zaštititi i odjećom i sunčanim naočalama.

Bolje štiti odjeća od gušćih tkanina i tamnijih boja (npr. crna pamučna majica pruža bolju zaštitu od bijele). Idealno bi bilo nositi fotozaštitnu odjeću izrađenu od posebnih zaštitnih tkanina (UPF) koja odbija UV zrake.

  • Ljudi misle da ne trebaju nanositi zaštitnu kremu ako nose šešir, ali obod štiti do 7 cm (panama šešir), a nešto više od toga šilterica, no svejedno su u većini slučajeva nezaštićeni nos i uške, pa sam šešir nije dovoljna zaštita. I sunčane naočale štite samo djelomično, trebalo bi imati one s bočnom zaštitom.
  • Pogrešno je kremu za sunčanje nanositi samo na najosjetljivija mjesta i madeže, a ostale dijelove kože ostaviti nezaštićene.
  • Također je velika zabluda da preplanula koža ne treba zaštitu od sunca jer preplanulost zapravo znači da je koža već oštećena. Dakle, uvijek se treba zaštititi.
  • Još postoje predrasude da su kreme za sunčanje štetne i da su povezane s nastankom melanoma, ali nema znanstvenih dokaza za tvrdnju da osobe koje koriste kreme za sunčanje imaju više melanoma.     

Top 10 savjeta ljekarnika za zdravo uživanje u suncu

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo