Ova 4 omiljena sredstva za proljetno čišćenje mogu biti jako opasna za vaše zdravlje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ova 4 omiljena sredstva za proljetno čišćenje mogu biti jako opasna za vaše zdravlje

Budući da se zima bliži kraju, mnoge od nas čeka veliko proljetno čišćenje no znate li da nas i čistoća može stajati zdravlja?

Mnogi popularni proizvodi za čišćenje sadrže toksine i štetne sastojke koji mogu izazvati napade astme, izazvati alergijske reakcije, utjecati na reproduktivno zdravlje, pa čak i povećati rizik od raka. Ovo su četiri uobičajena proizvoda za čišćenje kuhinje koji mogu uzrokovati više štete nego koristi.

Kako očistiti pećnicu bez kemikalija? Trebaju vam samo dva povoljna sastojka

Sredstva za čišćenje pećnica

Studija iz 2017. objavljena u časopisu Clinical Toxicology otkrila je da je slučajno gutanje sredstava za čišćenje pećnice obično rezultiralo povraćanjem, bolovima u trbuhu i iritacijom grla, dok je izravan dodir s kožom uzrokovao opekline. Osim toga, udisanje sredstava za čišćenje pećnice dovelo je do respiratornih problema, uključujući bol istezanje u prsima te kašalj.

“Sredstva za čišćenje pećnice sadrže niz kemikalija, uključujući lužinu i amonijak, koje mogu naškoditi vašem zdravlju”, Peter Michael, dr. med., zdravstveni savjetnik i glavni medicinski direktor VUE-a. “Ove kemikalije mogu izazvati iritaciju kože i očiju te nadražiti dišni sustav ako se udahnu. U teškim slučajevima sredstva za čišćenje pećnica mogu izazvati kemijske opekline na koži i očima, što dovodi do ozbiljnih respiratornih problema.”

Lysol

Lysol proizvodi za dezinfekciju hvale se da mogu ubiti 99,9 posto virusa i bakterija, ali to ne znači da su njihovi sastojci sigurni za ljude. Dioksin, glavni sastojak koji se nalazi u proizvodima za čišćenje Lysol, vrlo je otrovna kemikalija koja je nusprodukt određenih industrijskih procesa, poput spaljivanja otpada, izbjeljivanja papira i proizvodnje pesticida i herbicida, tvrdi američki Nacionalni institut za okolišne zdravstvene znanosti. Osim toga, dioksini mogu uzrokovati probleme u razvoju kod djece, probleme s neplodnošću kod odraslih, pobačaje, oštećenje imunološkog zdravlja i hormonske poremećaje.

“Udisanje lizola može uzrokovati depresiju središnjeg živčanog sustava, dok izlaganje kože može uzrokovati alergijsku reakciju, poput crvenila ili blage upale”, kaže Michael. “Gutanje Lysola također može biti opasno, jer sadrži 79 posto denaturiranog etanola, koji može iritirati oči i sluznicu.”

Izbjeljivač

Izbjeljivač je široko korišteno sredstvo za čišćenje u kućanstvu koje je fantastično za sterilizaciju i uklanjanje mrlja, prema Institutu za čišćenje. Međutim, izbjeljivač sadrži kemijski spoj nazvan natrijev hipoklorit za koji je utvrđeno da uzrokuje iritaciju, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, poteškoće s disanjem, glavobolje i kašalj kada se udiše, prema studiji iz 2022. objavljenoj u časopisu Environmental Analysis Health and Toxicology.

Lavanda, bosiljak, menta… Ove će vam biljke pomoći u čišćenju, a i neodoljivo mirišu

“Izbjeljivač je uobičajeni proizvod za čišćenje u kućanstvu koji može uzrokovati respiratorne probleme, osobito kada se koristi u slabo prozračenim prostorima”, objašnjava Michael. “Pare iz izbjeljivača mogu nadražiti oči, nos i grlo, što dovodi do piskanja, kašlja i nedostatka zraka. Izbjeljivač također može izazvati kemijske opekline na koži i očima ako se ne koristi pravilno.”

Osvježivači zraka

Kada sve dobro očistite najviše volite i da sve miriši? No prije nego što posegnete za osvježivačima zraka prvo dobro pročitajte etiketu.

“Mnogi osvježivači zraka sadrže hlapljive organske spojeve (VOC) koji mogu nadražiti oči, nos i grlo te uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu i mučninu”, kaže Michael. “Dugotrajna izloženost HOS-evima također može povećati rizik od određenih zdravstvenih problema, poput astme, alergija i bolesti dišnog sustava.”

HOS-evi nisu isključivi za osvježivače zraka i proizvode za čišćenje. Obično se nalaze u mnogim potrošačkim proizvodima, uključujući namještaj, boje i brtvila. Meta-analiza iz 2021. zaključila je da je izloženost HOS-u u zatvorenom prostoru povezana s astmom i povezanim simptomima, uključujući hripanje i iritaciju grla, kao i s povećanim rizikom od plućnih bolesti i raka.

Važno je uvijek čitati etikete i slijediti upute na proizvodima za čišćenje kako biste smanjili rizik od štete za svoje zdravlje. Osim toga, prirodni proizvodi za čišćenje mogu biti sigurnija i zdravija alternativa tradicionalnim proizvodima za čišćenje.

Ana Herceg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo