Ova 4 uzročnika mogu trajno oštetiti jetru, a nisu povezani s lošom prehranom i alkoholom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ova 4 uzročnika mogu trajno oštetiti jetru, a nisu povezani s lošom prehranom i alkoholom

Foto: Shutterstock

Kada se spomene oštećenje jetre, većina ljudi odmah pomisli na prekomjernu konzumaciju alkohola. Premda je alkohol neprijatelj jetre, stručnjaci upozoravaju da štetu na ovom vitalnom organu mogu prouzročiti brojna druga stanja, a koja nisu povezana s neurednim načinom života i lošom prehranom.

Jetra su jedan od vitalnih organa, što znači da je posao koji obavljaju nužan da bismo preživjeli. Na brojne čimbenike koji oštećuju jetra možemo utjecati promjenom životnih navika, ali ponekad to nije slučaj. Ipak, svijest o njima pomoći će da na vrijeme reagirate i spriječite najgori mogući scenarij kada su u pitanju bolesti koje napadaju jetra.

Nealkoholna masna bolest jetre – nastaje zbog pretilosti, dijabetesa, visokog tlaka

1. Infekcije

Unatoč tome što se naš imunološki sustav vrlo učinkovito bori s brojnim virusima koji napadaju organizam povremeno virus pobjeđuje i nastani se u organizmu, a problem nastaje kad završi u jetri. Naime, kada dođe do infekcije, može doći i do upale jetre, što može znatno smanjiti funkcionalnost ovog organa.

Virusne infekcije koje uzrokuju oštećenje jetre, javljaju se puno češće nego što ste možda mislili. Hepatitis A, B i C samo su neki od čestih virusnih oboljenja koji oštećuju naša jetra.

Rak jetre – simptomi, dijagnostika i liječenje

2. Rak jetre

Bilo koji ozbiljan zdravstveni problem koji ima veze s jetrom može oštetiti ovaj vitalni organ, a jedan vrlo čest i drastičan primjer je rak jetre. Postoji mnogo ozbiljnih komplikacija povezanih s rakom jetre, i zato je to nešto što treba shvatiti ozbiljno. Brojni su rizični čimbenici za rak jetre.

Prema medicinskim stručnjacima, neke od stvari koje mogu značajno povećati rizik od raka jetre su dugotrajne infekcije jetre, pretilost, dijabetes tipa 2 i, naravno, alkoholizam.

Važnost dijagnoze i prevencije hepatitisa

3. Autoimune bolesti

Kao što smo već spomenuli oštećenje jetre ponekad ne uzrokuju način života i prehrambene navike. U nekim slučajevima za to se može okriviti imunološki sustav pojedinca. Jednostavno rečeno, imunološki sustav vjeruje da je jetra prijetnja i da ju treba eliminirati. To može uzrokovati upalu jetre.

Vrlo čest primjer oštećenja jetre uzrokovanog imunološkim sustavom naziva se autoimuni hepatitis.

Genetska predispozicija za pojavu nekih bolesti

4. Genetske predispozicije

Određeni geni koje roditelj može prenijeti na svoje potomstvo zapravo mogu povećati vjerojatnost da će se neke zdravstvene poteškoće pojaviti prije ili kasnije. Isto tako, oštećenja jetre ponekad mogu uzrokovati geni, kažu stručnjaci.

Primjer za to je Wilsonova bolest koju karakterizira nakupljanje prekomjernih količina bakra u različitim organima u tijelu, a to uključuje i jetru.

Prirodno čišćenje jetre – znate li što sve uključiti u prehranu?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo