Zdravlje

Zdravlje

Ova bi vas 3 vitamina mogla zaštititi od težeg oblika bolesti COVID-19, otkriva novo istraživanje

Ovi bi vas vitamini trebali zaštititi od težeg oblika bolesti.

Možda će proći još neko vrijeme prije nego se cijepiti protiv COVID-a, ali stručnjaci ističu kako cjepivo nije jedini način da se zaštitite od virusa. Prema studiji objavljenoj prije par tjedana u magazinu Angewandte Chemie, a provedenoj u Njemačkoj, tri poznata vitamina mogu biti od velike pomoći u obrani od težih oblika bolesti, a znamo da to može značiti i ozbiljnije posljedice.

“Naši su zaključci pomogli pojasniti kako neki vitamini mogu igrati veliku ulogu u borbi protiv bolesti tako što će štititi imunološki sustav pojedinca“, pojasnio je voditelj studije. Evo koji vam to vitamini mogu pomoći da se zaštitite.

Vitamin D

O njemu se govori već od početka pandemije, a sada se zna da će veće količine ovog vitamina pomoći pri zaštiti od težeg oblika bolesti.

“Pretilost je iznimno jak faktor kada je u pitanju teži oblik bolesti COVID. Vitamin D je topiv i često se akumulira u masnom tkivu, a to može značiti nižu razinu vitamina kod pretilih osoba“, pojasnila je dr. Deborah Shoemark, jedan od autora studije te stručni suradnik na sveučilištu Bristol. Autori studije pojašnjavaju kako dovoljna količina ovog vitamina u krvi može spriječiti utjecaj virusa na stanice.

Svi govore o MCT ulju, a mi doznajemo što je to i koje su njegove dobrobiti za zdravlje

Ako želite povećati unos ovog vitamina u organizam, možete ga pronaći u jajima, ribi, mesu, sirevima te gljivama, a sam se može proizvesti u organizmu ako tijelo izlažete suncu.

Vitamin A

Vitamin D nije jedini suplement koji može povećati šanse da ćete izbjeći teži oblik bolesti i tako spriječiti teške posljedice bolesti. Na sveučilištu Bristol su znanstvenici također otkrili kako vitamin A, koji se može pronaći u jetri, slatkom krumpiru, špinatu, tikvi i mrkvi, može vrlo slično utjecati na virus te spriječiti njegov prodor do stanica i tako spriječiti jaku infekciju kod osobe koja je izložena virusu.

Vitamin K

Želite smanjiti rizik od razvoja težeg oblika bolesti? Ako dodate malo vitamina K svojoj prehrani, možda to i uspijete. Može se pronaći u namirnicama poput soje, zelenog lisnatog povrća, tikvama i borovnicama. Djeluje na zaštitu stanica poput drugih spomenutih vitamina.

Znate li koja vrsta meda je najbolja kod kašlja i za prehlade, a koji pomaže kod infekcija?

“Idući bi korak bio da proučimo kako djeluju suplementi na stanice“, dodao je dr. Adrian Mulholland, jedan od autora studije.

Statini – skupina lijekova koji smanjuju razinu kolesterola u krvi

Ako imate povišeni kolesterol, ovo je najbolji trenutak da te brojke dovedete u normalu, posebno ako ste u rizičnoj skupini od razvoja bolesti.

Prema studiji provedenoj prije godinu dana, povišene razine kolesterola mogu uvelike povećati šansu da se zarazite i razvijete teži oblik bolesti. Prema riječima dr. Shoemark, korištenjem lijekova koji snižavaju razinu kolesterola u krvi može se utjecati na smanjenje rizika od razvoja težeg oblika bolesti, a smatra se kako će i skratiti vrijeme oporavka.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo