Zdravlje

Zdravlje

Ova bolest pogađa 400.000 Hrvata, a uglavnom je sami liječe što može biti i opasno

Povodom hrvatskog Dana migrene koji se tradicionalno obilježava na prvi dan proljeća, poruku „Migrena nije samo bol“ Zagrepčanke i Zagrepčani mogli su vidjeti u večernjim satima putem vizuala na zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Udruga migrena Hrvatska aktivnosti kojima želi senzibilizirati hrvatsku javnost o tome da je migrena neurološka bolest nastavlja putem 4 panela na kojima će se razgovarati o aktualnim izazovima s kojima se nose oboljeli, od epidemije COVIDa-19 do svakodnevnog nerazumijevanja okoline zbog percepcije da je migrena „obična glavobolja“.

Što morate znati o cjepivu protiv COVID-a ako patite od migrena i glavobolja

Migrena najčešće pogađa žene u dobi od 20 do 40 godina, a procjenjuje se da u svijetu od migrene pati gotovo milijardu ljudi. Zbog čestog nerazumijevanja okoline koja smatra da je riječ o malo jačoj glavobolji, oboljeli se, uz bolest, često bore i s predrasudama. U posljednjih godinu dana osobe koje muče migrenski poremećaji izložene su i dodatnom stresu uzrokovanom promjenom načina života tijekom epidemije koronavirusa. Zato je danas važnije no ikad senzibilizirati javnost o tome da je migrena neurološka bolest te da oboljeli tijekom liječenja trebaju podršku svoje okoline da bi što lakše živjeli s migrenom, komentirala je prof. prim. dr.sc. Darija Mahović Lakušić, specijalist neurolog u Klinici za neurologiju KBC-u Zagreb te profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Migrena pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, a od nje boluje 400.000 Hrvata. Kod velikog broja ljudi nije dijagnosticirana i liječe je sami. Samoliječenje može biti štetno i opasno jer oboljeli samoinicijativno uzimaju različite bezreceptne lijekove protiv boli te na taj način mogu razviti glavobolje uzrokovane prekomjernim uzimanjem lijekova, dodala je liječnica.

Život s migrenom u mom je slučaju u početku bio borba za ispravnu dijagnozu. Migrene su počele još tijekom srednje škole, no, obzirom na mučninu i povraćanje, pretrage su u početku bile orijentirane na želudac. Više od 20 godina kasnije i dalje se borim s migrenama, no „naoružana“ s puno više znanja o tome koje lijekove uzimati, kako se hraniti, vježbati i brinuti o sebi da bi barem ublažila simptome. To me i potaknulo da, zajedno s još nekoliko oboljelih, osnujem udrugu jer upravo su informacije i međusobna podrška ono što nam je najpotrebnije kako bismo shvatili ovu bolest, ali i naučili živjeti s njom, dodala je Krunčica Renić, predsjednica Udruge Migrena Hrvatska.

Žene imaju i specifične rizike za moždani udar! Izdvojili smo 4 najvažnija

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo