Zdravlje

Zdravlje

Ove svakodnevne navike znatno povećavaju vaše šanse da se zarazite koronavirusom

Shutterstock

Već svi znamo da su nepristojne, ali sada liječnici upozoravaju da su i opasne za zdravlje.

Život uz koronavirus nas je naučio novim navikama koje nas mogu sačuvati od bolesti. No čak i ako nosite masku i pazite na distancu i perete ruke, postoje neke uobičajene navike koje mogu sve poništiti, a vjetojatno ih niste svjesni. Ako je vjerojatni znanosti, kopanje nosa je jedna od njih.

Kopanje nosa

„Nije neka novost da kopanje nosa znači i lakši pristup bakterijama u organizam, ali možda ne znate da tim činom, prstom u nos i unosite bakterije i viruse koji se nalaze na rukama, a upravo je to ono što ne želite“, pojasnio je Paul Pottinger, specijalist za infektivne bolesti iz Washingtona. Nos je idealan put za unos virusa jer se u njemu nalazi tanka i osjetljiva koža na kojoj lako nastaju ranice, posebno kad nos kopate, a kroz njih mogu u organizam ući i oku nevidljive čestice. Vrijeme je dakle da zaboravite na ovu naviku.

Dugi COVID – što učiniti ako ga imate i koji ga simptomi otkrivaju

Grickanje noktiju

Potreba za grickanjem nokta se može javiti uslijed nervoze, uzbuđenosti ili dosade, ali je svakako jako loša ideja u periodu kada prijeti koronavirus. Profesorica epidemiologije na sveučilištu u Bostonu, Ellie Murray, napominje da je ovo iznimno jednostavna način za unos virusa u organizam.

“Što god činili, a da pomaže virusu da uđe u organizam putem tankih sluznica na licu samo povećava rizik od zaraze“, pojasnila je.

Dijelite čaše, tanjure…

Pribor za jelo, hranu ili tanjur… sve su to stvari koje danas ne biste trebali dijeliti s drugima jer je idealan način za prijenos virusa. Studija provedena od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti je potvrdila kako dijeljenje posuđa može povećati šanse da ćete se zaraziti za čak tri puta.

Što sve može uzrokovati visoku temperaturu i kada je vrijeme za posjet liječniku

Dirate lice

Jedan od prvih savjeta stručnjaka kada je krenula padnemija je još uvijek nešto teži za prihvatiti. Iako će nošenje maski olakšati zadatak, ta navika da se rukama diraju oči, nos, lice i usta je toliko podsvjesna da ćemo ga svi, prije ili kasnije, ipak dodirnuti i to uopće nećete primijetiti.

“Obzirom na broj površina koje dodirujemo u danu, diranje lica prljavim rukama će uvelike povećati šanse da ćete njima virus prenijeti u tijelo“, ističe dr. Vandana A. Patel, te dodaje da je važno biti svjestan navike diranja lica, pomicanje kose s lica ili diranja prištića te pokušati izbjeći te pokrete pod svaku cijenu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo