Zdravlje

Zdravlje

Ovih 5 simptoma mogu otkriti probleme s gušteračom – nemojte ih ignorirati

Shutterstock

Ovaj organ možda nije najveći u tijelu, ali je od velike važnosti ako želimo čuvati zdravlje.

Ima oblik kruške i nalazi se između želuca, tankog crijeva i kralješnice. Gušterače ima dvojaku funkciju: egzokrinu (proizvodi enzime koje izlučuje u crijevo, a koji pomažu u razgradnji hrane) i endokrinu (luči hormone poput inzulina i glukagona, koji su važni u kontroli razine šećera u krvi). Radi navedenih važnih funkcija u organizmu, puno toga može krenuti krivo ako gušterača ne funkcionira kako bi trebala. 

Ako vam je prva stvar na pameti kad čujete gušterača upravo rak gušterače, niste jedini, jer će mnogi uopće početi razmišljati o ovom organu kada čuju koliko opasna bolest može nastati ako se o njenom zdravlju ne brinemo. Radi se o raku koji ne na glasu kao najsmrtonosniji. A još ako znamo da u ranoj fazi bolesti često nema primjetnih simptoma i da se često otkriva u jako kasno, razlog za brigu je valjan. Važno je zato prepoznati na vrijeme da gušterača ne funkcionira kako treba. 

Puno je upozoravajućih znakova, ali ovih 5 nikada nemojte ignorirati

1.Stolica vam izgleda čudno 

Ako ostaje na površini li je svijetle boje, to može značiti da se nutrijenti ne apsorbiraju pravilno. “Enzimi koje ona proizvodi pomažu pri razgradnji masnoća”; navodi dr. Andrew Hendifar, onkolog. Osim što stolica može izgledati drugačije, može biti i jako masna, a to ćete primijetiti na površini vode gdje će se napraviti film nalik na ulje, dodao je liječnik. Ove promjene nisu uvijek razlog za zabrinutost, ali svakako o njima govorite s liječnikom. 

2. Boli vas trbuh 

Upravo je bol u abdomenu čest simptom da nešto nije kako treba s gušteračom, može u pitanju biti i jaka i opasna upala, navodi Hendifar. Bol će se manifestirati ovisno o stanju koje je u pozadini, ako primjećujete da se prvo javlja u sredini trbuha pa se širi prema gornjem dijelu leđa i ne prolazi nekoliko tjedana, to može biti simptom i raka gušterače, pojasnio je dr. Ted Epperly, voditelj odjela opće medicine u bolnici Idaho.

Muče vas grčevi, proljev ili zatvor? Kada su probavni problemi simptom raka debelog crijeva, otkriva liječnik

Ako vam je liječnik već radi tog problema prepisao lijekove, a stanje se ne poboljšava, svakako mu to javite. Hendifar navodi kako će liječnici često zamijeniti te simptome za refluks ili druge gastroenterološke bolesti. Liječnik dodaje da ako se javi jaka i nagla bol koja se zadržava u trbuhu, to može biti znak akutnog pankreatitisa. Nemojte paničariti, jer puno zdravstvenih stanja može uzrokovati bol u trbuhu, ali se je pametno uvijek javiti liječniku. 

3. Javio se dijabetes tip 2

Kako gušterača proizvodi hormone koji mogu pomoći kod kontrole proizvodnje inzulina pa i šećera u krvi, kada ne radi kako treba, može se javiti dijabetes tip 2, navodi Hendifar. Ako ste zdravi, tjelesna težina je pod kontrolom i jedete zdravo, nova dijagnoza dijabetesa bi vam mogla potaknuti na pregled gušterače. 

“Isto vrijedi i za sve koji već imaju dijabetes i odjednom imaju velikih problema s kontrolom bolesti bez nekoj jasnog razloga, a te promjene mogu biti povezane s rakom gušterače”, navodi liječnik. 

4. Osjećate mučninu kad pojedete određene namirnice

Mučnina i povraćanje su simptomi kojih zabrinjavaju posebno ako se javljaju nakon što jedete masnu hranu, navodi dr. Hendifar. Bolesti koje utječu na gušteraču mogu utjecati na sposobnost organizma da razgrađuje masti, što će voditi do mučnine. 

“Isto kao i avokado i orasi, tako i primjerice hamburger može biti okidač jer sadrži masnoće. Pizza je isto namirnica koju pacijenti s ugroženom gušteračom teško podnose“, navodi Epperly i dodaje kako mučnina i povraćanje ipak češće javljaju kod pankreatitisa nego kod raka gušterače. 

Planirate uzimati magnezij? Ovih 6 stvari je dobro prije toga znati

5. Nagli gubitak kilograma 

Kao i uvijek, nagli gubitak kilograma bez dijete može biti znak za posjet liječniku. Ako osjetite jaku bol, taj gubitak kilograma može biti povezan s probavnim problemima povezanim s bolestima gušterače. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo