Ovih 5 svakodnevnih navika pogoršava psorijazu! No, možete li ih izbjeći? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovih 5 svakodnevnih navika pogoršava psorijazu! No, možete li ih izbjeći?

Shutterstock

Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama.

Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa koji može stvoriti trajni invaliditet.

Psorijaza – 7 stvari koje trebate znati o ovoj imunološkoj bolesti

U Hrvatskoj psorijazu ima oko 80 tisuća osoba što je čini jednom od najčešćih kroničnih kožnih bolesti. Ona je kronična i neprenosiva kožna bolest koja se može kontrolirati lijekovima, vrlo je česta i pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože.

Na psorijazu utječu i neke svakodnevne navike koje je pogoršavaju, pa ih je stoga poželjno izbjegavati, prenosi Health Digezt!

1. Uvijek ste pod stresom

Stres itekako utječe na pogoršanje psorijaze. Pokušajte detektirati uzroke stresa i, naravno, koliko je god to moguće, izbjegavati ih. Ako ste imali stvarno stresan dan, pokušajte na kraju dana baviti se nekom aktivnošću koja vas opušta.

2. Pušenje

Ako imate psorijazu i pušite onda vjerojatno i stalno imate probleme jer tisuće toksina iz cigarete može uzrokovati upale. Prestanite pušiti i smanjite rizik i od brojnih drugih bolesti popu raka pluća, srčanih oboljenja…

Psorijatični artritis – svaka treća osoba koja ima psorijazu razvije i ovu bolest

3. Prevelike količine alkohola

I pijenje alkohola može uzrokovati upale, a prevelike količine mogu pogoršati psorijazu. No, alkohol ostavlja i kožu suhom, a suhoća kože je nešto što oboljeli od psorijaze trebaju izbjegavati pod svaku cijenu.

4. Fast food

Iako je ova hrana ukusna i lako dostupna svima, oboljeli od psorijaze trebali bi je izbjegavati. Naime, brza hrana sadrži sastojke koje mogu biti okidač za upale. Poželjno je izbjegavati i procesuiranu hranu.

Izbjegavanje određenih vrsta namirnica, ili inzistiranje na pojedinim, prema stručnoj literaturi, ne dovodi do poboljšanja psorijaze. No, svi znamo koliko je prehrana važna za dobro funkcioniranje organizma i opće zdravlje. Prehrana koja se bazira na povrću, voću, žitaricama, omega masnim kiselinama itekako je važna. Rafinirane šećere, mlijeko, mliječne proizvode, meso, masti koristiti minimalno, u razumnim količinama, na njima se ne smije bazirati prehrana, istaknula je dermatologinja Jelena Meštrović Štefekov.

5. Korištenje nekvalitetne kozmetike

Pažljivo birajte kozmetiku koju svakodnevno koristite, a poželjno bi bilo u dogovoru s vašim liječnikom. Svakako izbjegavajte suhoću kože. Prilikom kupnje kozmetike obavezno izbjegavajte onu koja može izazvati iritacije i suhoću kože.

​6 jednostavnih trikova za prikrivanje psorijaze

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo