Ovih 8 simptoma ukazuju da možda bolujete od reumatoidnog artritisa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovih 8 simptoma ukazuju da možda bolujete od reumatoidnog artritisa

Reagirajte osjetite li ukočenost, bol ili otečenost u zglobovima, a ponekad rani simptomi mogu biti umor, povišena temepratura pa čak i gubitak apetita i težine.

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuni poremećaj koji uzrokuje kroničnu upalu zglobova. Prvi simptomi su blagi i pojavljuju se u ciklusima, pri čemu uobičajeno obuhvaćaju obje strane tijela, a postupno se pojačavaju kroz nekoliko tjedana ili mjeseci. Simptomi ovog kroničnog stanja variraju od osobe do osobe i mogu se mijenjati iz dana u dan. Periodi u kojima su simptomi osobito jaki nazivaju se rasplamsavanjem, a neaktivna razdoblja, kada su simptomi manje vidljivi, nazivaju se remisijom.

Bolujete li od artritisa, ovih 11 namirnica izbacite iz prehrane

Obratite pozornost na ovih osam ranih simptoma reumatoidnog artritisa:

1. Umor

Bolesnik može osjećati neobjašnjiv umor prije nego se pojavi bilo koji drugi simptom. Umor se može javiti tjednima ili mjesecima prije drugih simptoma, na način da se znaci umora pojavljuju i nestaju iz tjedna u tjedan ili iz dana u dan. Ponekad osoba osjeća kao da će se razboliti ili je mogu obuzeti depresivne misli.

Upoznajte sve opasnosti reumatoidnog artritisa

2. Jutarnja ukočenost

U velikom broju slučajeva ovo je rani znak artritisa. Ukočenost koja traje nekoliko minuta obično je rani simptom artiritsa koji će se – ukoliko ne počnete s liječenjem – tijekom vremena pogoršati.

Traje li ukočenost nekoliko sati tada se uobičajeno radi o reumatoidnom artritisu.

Također biste mogli osjećati ukočenost nakon određenog perioda neaktivnosti, npr. nakon popodnevnog odmora ili dužeg perioda sjedenja.

3. Ukočenost u zglobovima

Ukočenost u jednom ili više malih zglobova rani je znak reumatoidnog artritisa. Može se pojaviti u bilo koje doba dana, neovisno o tome bavite li se u tom trenutku nekom aktivnošću ili ne. Uobičajeno, ukočenost se prvo javlja u zglobovima šake. U početku je blaga i javlja se postupno, ali može se pojaviti iznenada i utjecati na više zglobova tijekom jednog ili dva dana.

Reumatoidni artritis uništava zglobove, otkrijte ga na vrijeme

4. Bol u zglobovima

Ukočenost zglobova često prati i bol u istom području – bilo tijekom kretanja ili dok ste u mirovanju. To također utječe na obje strane tijela jednako. U ranoj fazi reumatoidnog artritisa bol se obično javlja u zglobovima prstiju i zapešćima. Također možete osjetiti bol u koljenima, stopalima, gležnjevima ili ramenima.

5. Blago oticanje u zglobovima

Radi se o tipičnom ranom simptomu artritisa, a lako se prepoznaje jer zglobovi vam izgledaju veći nego što je uobičajeno. Rasplamsavanje može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a očekuje se da će se s vremenom simptomi pogoršati. Ponovljene epizode mogu se osjetiti na istome mjestu, ali mogu zahvatiti i druge zglobove.

Bol u mišićima, zglobovima, kostima… Kako si pomoći?

6. Povišena temperatura

Ukoliko se javlja u kombinaciji s ostalim simptomima – poput bolnih i upaljenih zglobova, lagano povišena temperatura može biti rani simptom reumatoidnog artritisa. Međutim, imate li temperaturu 38 stupnjeva to je vjerojatno simptom neke druge bolesti ili upalnog procesa.

7. Utrnulost i trnci

Upala tetiva može stvoriti pritisak na živce. To može uzrokovati obamrlost, peckanje ili osjećaj pečenja u rukama koje se naziva sindrom karpalnog tunela. Može vam se dogoditi da iz zglobova na rukama ili nogama čujete škripanje ili pucketanje do čega dolazi jer se oštećena hrskavica drobi unutar zglobova dok se krećete.

Artritis: smanjite bol u zglobovima

8. Smanjenja pokretljivost

Upala u zglobovima može uzrokovati nestabilnost ili deformaciju tetiva i ligamenata. Kako bolest napreduje, možda nećete moći saviti ili izravnati neke zglobove na način kako ste nekad mogli. Iako svaki vaš pokret može biti praćen bolovima, važno je odmah početi s redovitim, laganim vježbama.

Ostali rani simptomi reumatoidnog artritisa

U ranoj fazi bolesti, možete osjetiti različite simptome, uključujući ove:

  • opća slabost ili osjećaj slabosti
  • suha usta
  • suhe ili upaljene oči koje svrbe
  • iscjedak iz oka
  • poteškoće sa spavanjem
  • bol u prsima kada dišete
  • tvrde izbočine tkiva ispod kože na vašim rukama
  • gubitak apetita
  • gubitak težine 

Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste dobili pravilnu dijagnozu ukoliko primijetite neke od navedenih ranih simptoma reumatoidnog artritisa.

Kada i zašto nastaje bol u zglobovima?

M. R. S.

Foto: Shutterstock
 
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo