Zdravlje

Zdravlje

Ovih sedam dijelova tijela nikada ne smijete dirati rukama!

Shutterstock 1182345358

Naše su ruke prekrivene bakterijama i virusima koje se dodirom lako šire po cijelim tijelu…

Ovo su navike koje mogu nanijeti štetu vašem zdravlju, ali i ljudima oko vas…

1. Ne dirajte lice rukama

NE dirajte oči, nos i usta rukama. Ako je netko u blizini vas bio u kontaktu s virusom, možete dodirima lako prenijeti virus. Perite ruke najmanje 20 sekundi nekoliko puta u danu. Koristite sapun i vodu te dezinfekcijska sredstva koja sadrže najmanje 60 posto alkohola, ako želite biti sigurni da su vam ruke čiste. Na rukama se nalaze i prirodna ulja u kojima se skrivaju prljavštine te mogu začepiti i pore ako dirate lice.

2. Ne dirajte oči rukama

Oči su jako osjetljive, ne samo da rukama možete prenijeti bakterije i viruse, već i sitne čestice prljavštine koje mogu uzrokovati iritacije i ogrebotine na bjeloočnici. Ako već morate dirati oči, ruke prethodno jako dobro operite. Ako niste znali, trljanjem očiju ubrzavate i nastanak bora i crnih krugova.

3. Ne dirajte nos rukama

U unutrašnjosti nosnica se nalaze zdrave bakterije, a ako tamo gurnete prst, unosite drugu vrstu bakterija, koje nisu tamo dobrodošle i mogu uzrokovati infekcije. Uz to, prstima ćete prenositi bakterije posvuda, što je posebno opasno.

4. Ne dirajte usta rukama

Usta jedne osove su „dom“ za 34 do 72 različite vrste bakterija, pa iako je većina njih bezopasna, a neke čak i dobre za zdravlje oralne šupljine, unošenje novih bakterija u usta može biti i opasno, a sigurno remeti ravnotežu u usnoj šupljini. Ukratko, guranje prstiju u sta je siguran put do bolesti, a ako ste već bolesni, onda morate znati da na taj način prenosite bakterije i viruse ostatkom tijela ali i po predmetima koje mogu dotaknuti i članovi vaše obitelji ili prijatelji.

5. Maknite ruke sa stražnjice

Svi oni znakovi koji savjetuju da operete ruke nakon korištenja toaleta, nisu uzaludni.

Dodirivanje tog dijela tijela je savršen način za prijenos bakterija, pa i zloglasne E coli.

Prema riječima direktora laboratorija i mikrobiologa Glenner Richardsona, potrebna je zapamtiti da rukama možemo tako prenijeti i prirodne organizme koje se tamo nalaze u oči ili usta i tako im omogućiti da uzrokuju infekcije.

Artritis, išijas, intimna njega… Znate li koje kombinacije ulja koristiti za bolji učinak?

6. Ne dirajte pupak

Jeste li znali da je pupak najprljaviji dio tijela?

„Pupak je dom velikom broju bakterija, a kako je ovaj dio tijela relativno nedostupan, on ostaje prljav i nakon tuširanja“, napominje dr. Richardson. Može zbog istog razloga doći i do pojave neugodnog mirisa, posebno ako pupak još dirate prljavim prstima.

7. Što se nalazi ispod nokta?

Ispod nokta na nogama i rukama nalazi se nevjerojatan broj bakterija ali i prljavštine kojih se ne možete potpuno riješiti niti dobrim pranjem ruku, prema pisanju BBC-a, a to je jedan od razloga zašto liječnici i medicinske sestre nose rukavice kod kontakta s pacijentima.

Oni koji stalno diraju to područje, nesvjesno otpuštaju na slobodu sve te bakterije i nečistoće koje se tako šire na ostale površine, kako tijela, tako i kućanstva. Ako niste znali, osim usne šupljine i nokti otkrivaju puno o vašem zdravlju pa održavate higijenu ruku.

Antibakterijski ili običan sapun – što koristiti?

Muče vas ispucale pete? Bez panike jer se rješenje krije u vašem domu

Antibakterijski sapuni nisu ništa efikasniji od kombinacije običnog sapuna i vode pri uništavanju virusa i bakterija. Ne postoje dokazi da antibakterijski sapun temeljitije čisti od običnog sapuna, bilo kod kuće ili na javnim mjestima. Prema tome, običan sapun se treba koristiti u domu, javnim mjestima i poslovnom okruženju, osim ako drugo nije savjetovao vaš liječnik.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo