Zdravlje

Zdravlje

Ovo je 8 jednostavnih načina kako se riješiti sala s trbuha – bez puno muke

Shutterstock

Smanjite obujam struka uz jednostavne savjete stručnjaka.

Gubitak masnih naslaga na trbuhu može biti težak proces te ga je puno teže eliminirati od masnoća na drugim dijelovima tijela.

Višak masnog tkiva u tijelo posljedica je dugotrajna energetske neravnoteže, odnosno unošenja više energije (kalorija) tijekom vremena kroz hranu u odnosu na ono što trošimo. Sukladno tome, da bismo istu smanjili, moramo smanjiti kalorijski unos i/ili povećati kretanje i tjelesnu aktivnost.  Višak masnog tkiva najčešće se nakuplja u području trbuhu što nazivamo tzv. tip jabuka. Kod nekih osoba masno tkivo se više pohranjuje u području bedara i bokova što nazivamo tipom kruška.

Rizik za zdravlje

Masno tkivo koje se nalazi u abdominalnom dijelu tj. na trbuhu nosi veliki rizik za zdravlje stoga ako kod žena struk prelazi 88 cm, odnosno 102 cm kod muškaraca ovdje prestaje pitanje estetike i počinje pitanje zdravlja. U tijelu razlikujemo potkožno masno tkivo i tzv. visceralno masno tkivo odnosno masnoću koja se nalazi u unutrašnjem dijelu abdomena točnije oko vitalnih organa poput jetre. Što je veći udio masnoća u unutrašnjem dijelu odnosno na trbuhu to osoba ima veći rizik za razvoj kroničnih bolesti poput hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i slično. Pretpostavlja se da je povećana tjelesna masa kao i povećano masno tkivo u tijelu povezano s preko 50 zdravstvenih komplikacija. Redukcijom samo 5-10% od početne kilaže uvelike smanjujete taj rizik.

Ako vam je cilj riješiti se tih opasnih naslaga s područja trbuha, evo kako.

1. Duboko disanje

„Hormoni stresa mogu uzrokovati pohranjivanje masnoća baš na području trbuha čak i ako nemate problema s težinom“, ističe Erin Palinski-Wade, nutricionistica. Trbušno duboko disanje je pravilno disanje i ljudi bi bili zdraviji kada bi automatski disali
usporeno i pretežito trbušno. Pokušajte disati trbušno uvijek kada ste napeti- udahnite kroz nos, zadržite nekoliko sekundi i izdahnite.

Koraci koji sabotiraju vaš gubitak kilograma – ima ih 5, prepoznajete li se?

2. Jedite više proteina

Corry Ruth, nutricionistica savjetuje da jedete dosta proteina jer će potaknuti otpuštanje leptina, hormona zbog kojeg se osjećamo siti. Proteine ćete naći u bjelanjcima, voću, orašastim plodovima, tamnom povrću i žitaricama od cjelovitog zrna. Proteini također mogu ubrzati metabolizam, čine nas sitijima dulje vrijeme te tako drže apetit pod kontrolom.

3. Izbjegavajte šećere

Šećer sadrži fruktozu koja je povezana s nekoliko kroničnih bolesti kada se pretjerano konzumira. Studije pokazuju poveznicu između velikog unosa šećera i stvaranja masnih naslaga na trbuhu. Ne radi se tu samo o šećeru u kristalu nego i o zdravijim šećerima, poput meda.

4. Sok zamijeniti gaziranom vodom

“Jednostavni šećeri u prehrani mogu uzrokovati nakupljanje masnih naslaga na trbuhu te se poigrati s inzulinom.“, dodaje Palinski-Wade te savjetuje da sokove zamijenite vodom a možete joj dodati i malo limete kako biste imali napitak koji nudi osvježenje.

5. Hodajte

“Kratka, brza šetnja će vam pomoći da razinu kortizola držite u ravnotežu, a studije pokazuju kako samo kratka brza šetnja može pomoći kod kontrole šećera u krvi regulacije razine inzulina, što će spriječiti nakupljanje masnog naslaga na trbuhu“, ističe Ruth.

8 genijalnih trikova za rješavanje neugodnog zadaha koje vam do sad nitko nije otkrio

6. Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate

Smanjite unos ovih namirnica i lakše ćete se riješiti masnoća na trbuhu. Ne morate pratiti dijetu gdje su oni potpuno isključeni ali ih možete zamijeniti zdravijim verzijama.

7. Pratite što jedete

Upisujte u dnevnik sve što pojedete u tjedan dana. Odmjerite svaki komadić hrane. Rezultati vas možda iznenade i pomognu vam stvoriti realnu predodžbu o tome koliko hrane doista treba sadržavati jedan obrok.

8. Voda s limunom

Poznati kao diuretik, limun može spriječiti nadutost, a voda može pomoći pri kontroli osjećaja gladi. “Polifenoli u limunu mogu smanjiti osjećaj gladi. Kada popijete čašu vode, posebno prije jela, ona pomaže napuniti želudac i vi ćete pojesti manje nego što ste planirali“, svjetuje Erin Palinski-Wade. Voda s limunom je dobra opcija ako inače pijete sok od naranče jer ćete unijeti puno manje kalorija, a velike količine vitamina C.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo