Zdravlje

Zdravlje

Ovo je 8 simptoma bolesti koje često ignoriramo! Prevenirajte ih na vrijeme

Važno je poznavati simptome bolesti kako bi se spriječile na vrijeme. Prevencija je ključna i ne zaboravite na duhovnu ravnotežu

Ako osvijestite faktore rizika koji utječu na vaše zdravlje i naučite simptome bolesti koje ne bi trebali ignorirati, lakše ćete prevenirati mnoge zdravstvene probleme. Mnogi od nas zbog nedostatka vremena koje bi posvetili sebi zanemaruju balans duhovnog i fizičkog zdravlja. Pogledajte kojih osam simptoma ne smijete ignorirati jer je vrlo važno liječenje započeti na vrijeme.

1. BOL U PRSIMA

Mnogi faktori mogu utjecati na pojavu boli u prsima, a neki od njih su upala mišića, a mnogo rjeđe postoji mogućnost i srčanog udara. Ako je bol intenzivna i javlja se često, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć jer se može raditi o bolesti srca. Bol u prsima ne smije se ignorirati, posebno ako traje nekoliko dana. 

2. BOL U TRBUHU

Slično kao kod prethodnog stanja, uzroci mogu biti razni. Možda ste pojeli nešto što može uzrokovati probavne smetnje, ali može se raditi i o gastroenterološkim ili još ozbiljnijim problemima. Ako simptomi intenzivne boli ne prolaze, važno je obratiti se liječniku primarne zaštite, koji će vas, ako procijeni, poslati na daljnje specijalističke preglede.

3. NAGLI GUBITAK KILOGRAMA

Nagli, neobjašnjivi gubitak kilograma može biti znak zdravstvenog problema kao što su depresija, pojačani rad štitnjače, bolesti jetre, srca ili čak neke mnogo ozbiljnije zloćudne bolesti… Ako ne možete objasniti zašto naglo gubite kilograme, svakako posjetite liječnika radi pregleda. 

4. LOMLJIVI NOKTI

Ako na noktima primijetite pruge ili mrlje, one najčešće ukazuju na nedostatak vitamina, minerala i drugih esencijalnih tvari, ali mogu biti i simptomi ozbiljnijih tegoba poput bolesti štitnjače i bubrega.

5. KAŠALJ KOJI NE PROLAZI

Uporan kašalj se najčešće tumači kao posljedica prehlade, no ako se ne smiruje kroz dva do tri tjedna nakon bolesti, posjet liječniku bi trebao biti obavezan jer može biti znak alergijskih ili nekih težih bolesti dišnog sustava, ali i bolesti srca, štitnjače te želuca. Ako se radi o želuci najčešće je riječ o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti poznatijoj kao GERB. U svakom slučaju, posjetite liječnika i opišite mu simptome.

6. UMOR 

Umor je jedan od glavnih simptoma skoro svih bolesti, ali se često ignorira. Probleme s radom štitnjače često otkriva upravo umor, a on može upućivati i na probleme s anemijom, depresijom ili razvojem neke zloćudne bolesti… Ako primijetite kako s teškoćama radite stvari koje ste nekoć radili kao od šale, razgovarajte s vašim liječnikom primarne zaštite. 

7. NEDOSTATAK DAHA

Nikako ne ignorirajte ovaj simptom, pogotovo ako ne prolazi, jer se može raditi o plućnim bolestima, alergijskim reakcijama, kroničnom bronhitisu, astmi ili bolestima srca. Ako je uzrok napadaj panike, javit će se i ubrzan puls, znojenje, kratkoća daha. 

8. OTICANJE NOGU

Uzrok oticanja nogu može ležati u bolestima bubrega, pluća, kao i artritisu, no zadržavanje vode, a samim time i otečenost nogu, može biti posljedica pretjeranog unosa soli, šećera i masti. Jedan od najčešćih znakova zatajenja srca, upozoravaju liječnici, jest oticanje potkoljenica i gležnjeva.  

Bolje spriječiti nego liječiti

Preventiva je najvažnija jer se jedino tako bolest može spriječiti, otkriti na vrijeme i liječiti. No, što konkretno spada u preventivu? Redoviti sistematski pregledi, vježbanje, opuštanje i hrana važan su faktor zdravlja. Merkur osiguranje je za svoje klijente osmislio preventivne programe koji najbolje balansiraju fizičko i duhovno zdravlje.

Osnovni dio paketa health4me Premium čini osnovno pokriće, koje Vam omogućava privatno liječenje do ugovorenog limita. Uz health4me Premium omogućavaju i ugovaranje ekskluzivnog fit4life preventivnog programa. Odlučite se za svoj najoptimalniji fit4life program – Basic ili Complete i izaberite svake godine jedan od ponuđenih programa:

• Classic program koji uključuje sistematski pregled – sami odabirete želite li klasični sistematski pregled u poliklinici ili pak u udobnosti partnerskog wellness hotela

• Fitness – vježbanje u partnerskom fitness studiju

• Relax – boravak u hotelu s noćenjem i wellness uslugama

• Asia – posebne drevne tehnike Dalekog Istoka koje dovode tijelo i duh u ravnotežu

• Food – savjetovanje s nutricionistom, izrada plana prehrane te prema izboru i test intolerancije na hranu kao i analiza sastava

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo