Zdravlje

Zdravlje

Ovo je glavni razlog zbog kojeg djeca počinju pušiti!

Ako ste roditelj i ako pušite, vjerojatno niste niti svjesni koliko utječete na svoje dijete.

Svakom je pušaču teško prestati pušiti, no ako ste roditelj, to je nabolje što možete u životu napraviti za svoje dijete.

Ne samo da pasivno pušenje utječe na njihovo zdravlje već veliki dio njih u mladosti postanu pušači

Jeste li znali da pušenje svake godine u svijetu ubija približno šest milijuna ljudi, među njima, više od 600.000 nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja, a od toga je 175.000 djece. Primarna izloženost djece pasivnom pušenju događa se upravo kod kuće.

Ulogu ne igraju samo nikotin ili toksični spojevi već i 7000 različitih kemikalija u duhanskom dimu od kojih je najmanje 70 kancerogeno.

Ako adolescent postane pušač, glavni su krivac roditelji koji također puše” rekao je Bill Blatt, direktor u American Lung Association. Činjenica je kako 9 od 10 pušača ovu ružnu naviku “pokupi” prije napunjenih 18 godina prema izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Što roditelji trebaju znati o učincima pušenja na svoju djecu

Roditelji pušači svojoj djeci prenose poruku da je pušenje dobra navika što će djecu posebno zbuniti jer im se sigurno prenosi i poruka da je navika štetna.

Liječnici savjetuju roditeljima da prestanu pušiti što prije, a ako vam ne polazi od prve za rukom, važno je djetetu naglasiti kako se trudite prestati i da vam je teško. Ovo bi vašem djetetu moglo pomoći da shvati kako ne podržavate pušenje i svjesni ste da je loše za zdravlje. Roditelji koji se još nisu riješili ove navike bi trebali pušiti izvan doma i automobila, smatra dr. Blatt.

Pasivno pušenje može uzrokovati razvoj bolesti

Djeca pušača imaju 4x veću vjerojatnost da kasnije u životu razviju neku vrstu srčanih bolesti. Cigaretni dim uzrokuje brojne zdravstvene probleme uključujući česte i teške napadaje astme, infekcije dišnih puteva, infekcije uha, kao i sindrom iznenadne smrti (SIDS) dojenčadi do prve godine života. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo