Zdravlje

Zdravlje

Ovo je najbolja hrana za zdravu jetru

Foto: Shutterstock

Jednostavne mjere kojima ćemo zaštititi jetru su zdrava prehrana, održavanje normalne tjelesne težine svakodnevnom fizičkom aktivnošću te izbjegavanje alkohola.

Prehrana treba biti bogata povrćem i voćem, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama.

Donosimo popis nekoliko namirnica koje će čuvati zdravlje ovog važnog organa:

Jabuka

Jabuke su dobre i za zdravlje jetre. Ako je jetra zdrava, sposobna je držati štetne tvari van tijela bez procesa detoksikacije, a jabuka zahvaljujući velikoj koncentraciji vitamina C i A te magnezija, joda i bakra djeluje kao prirodan diuretik pa će tako štititi jetru, a samim time i cjelokupno zdravlje pojedinca.

10 jako zanimljivih činjenica o (ne tako zanimljivim) jabukama!

Zeleno lisnato povrće

Kelj, kupus i brokule su odličan izbor jer sadrže visok udio sumpora koji pomaže detoksikaciji jetre te je potiće da se oslobodi svih toksičnih sadržaja.

Voda

Nakon zraka, voda je potrebna organizmu više od bilo koje druge supstance – uključujući i hranu. Kao ona “ispire” štetne tvari iz organizma, osjećati ćete se bolje ako popijete dovoljno vode kroz dan.

Kokosova voda – napitak koji daje energiju i čuva zdravlje

Morske trave

Morske trave će očistiti organizam te spriječiti taloženje teških metala kao i negativnih utjecaja iz okoliša.

Maslačak

Ova biljka predstavlja idealan tretman za jetru jer je vrlo učinkovita i u većini slučajeva vrlo sigurna (osim toga, prilično je jeftina). Koristiti se mogu svi dijelovi cvijeta, međutim maslačkov korijen je najpopularniji dio koji liječi jetru. Lišće je dobro znano po promicanju zdravlja bubrega.

Bijeli luk

Možemo reći da se radi o najstarijem lijeku na svijetu jer bijeli luk sadrži alicin, komponentu koja djeluje kao snažan “čistač” organizma.

Crni češnjak – delikatesa koja se odlično uklapa u slane i slatke kombinacije

Jaja

Jaja pružaju neke od najkvalitetnijih proteina, koji sadrže svih osam esencijalnih aminokiselina i kolina. Vaša jetra treba ove esencijalne aminokiseline za obavljanje detoksikacijskih procesa. Kolin je potreban za jak metabolizam, nalazi se u žumanjku i štiti jetru od širokog raspona toksičnih tvari dok detoksificira teške metale.

Artičoke

Iako imaju zaštitnički utjecaj na stanice jetre, artičoke mogu pomoći u regeneraciji jetre i poboljšati njenu funkciju. One također podržavaju proizvodnju žuči, koja je važna za probavu i asimilaciju vrijednih sastojaka. Određena klinička istraživanja su pokazala da artičoke mogu sniziti i razinu triglicerida.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo