Ovo su simptomi raka debelog crijeva - ne ignorirajte ih čak i ako ste mladi

želudac

Rak debelog crijeva jedan od najčešćih zloćudnih tumora u zapadnim zemljama što se povezuje s nizom čimbenika: nasljedno opterećenje, dijetne navike, prekomjerna težina i debljina, smanjenje tjelesne aktivnosti, pušenje.

Bolest se većinom i otkrije u starijih od 50 godina, ali u novoj studiji koju su proveli stručnjaci American Cancer Society stoji kako se povisila stopa pojavnosti kod osoba u dobi od 20 do 30 godina. 

Važno je dodati da postoje šanse od 92 posto za izlječenje ako se otkrije na vrijeme, a to možete ako znate prepoznati rane simptome. 

Ovo su neki od njih; 

1. ANEMIJA

Anemiju opisuje smanjeni broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Rak debelog crijeva ubrzava potrošnju crvenih krvnih zrnaca. Niska razina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blijede desni, osjećaj trnaca u rukama i nogama te umor.

2. KRV U STOLICI

Može se raditi o krvi u stolici, na papiru kad se brišete ili stolica može biti tamne boje, a posljedica su hemeroida koji nastaje zbog tumora ili nekog drugog zdravstvenog problema. Nemojte ignorirati prisutnost krvi u stolici, neovisno o kojoj je količini riječ.

Ispovijest liječnice oboljele od raka: Susret s činjenicom da imaš “smrtnu” bolest baci te na koljena

3. GUBITAK KILOGRAMA

"Tumori mogu izazvati gubitak apetita, ali također mijenjaju rad metabolizma." kaže dr. Kiesel, gastroenterolog na klinici Mayo. 

4. BOLOVI U PODRUČJU TRBUHA

Bolovi u trbuhu mogu se javiti zbog rasta tumora u crijevima, stoga ako osjetite bolove u ovom području i oni ne prestaju, nemojte oklijevati. Iako je mnogo razloga za bol u trbušnoj šupljini, vi nemojte riskirati.

5. POTEŠKOĆE S PROBAVOM

Tumori često uzrokuju zatvor pa je teško obaviti nuždu, a oni će i promijeniti izgled stolice koja će biti tanka. Također možete doživjeti proljev. Ako ove promijene traju do 4 tjedna, obratite se liječniku.

A. Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!